Mszyce to owady, które niestety żerują na roślinach wyrządzając szkody. Nie tylko opóźniają, lub wstrzymują wzrost roślin, ale też powodują pleśń i ogólne pogorszenie się ich kondycji. Atakują zarówno kwiaty, jak i warzywa czy owoce. W szczególności skupiają się na liściach i łodygach.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak rozpoznać, że mszyce zaatakowały roślinę? Przede wszystkim zobaczysz na łodydze lub liściach lepki nalot. Przyczynia się on do tego, że rośliny pleśnieją. Warto wiedzieć, że mszyce to małe owady, o miękkim i delikatnym ciele i błoniastych skrzydłach. Należą do owadów, które przechodzą przeobrażenie niezupełne. Mszyce różnią się od siebie, na całym świecie występuje ok. 3 tysięcy gatunków. I potrafią osiągnąć rozmiar od 2 do 5 mm. Powodują też m.in. że roślina nie chce rosnąć.
Do wielu domowych "awarii" używamy sody. Pomaga przepchać rury, odkamienić zlew, czy wyczyścić srebro. Jeśli chcesz z jej pomocą pokonać mszyce - stwórz mieszankę: 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej na 1 litr ciepłej wody - można dodać 1/3 łyżeczki oleju. Wstrząśnij i rozpyl na rośliny, które zaatakowały.
Czosnek zwalcza bakterie, ale i mszyce! Wystarczy, że dokładnie rozgnieciesz kilka ząbków. Po zrobieniu tego, zalej czosnek szklanką wody i wlej do spryskiwacza. Odczekaj aż woda przejmie aromat i ostrość czosnku, a następnie rozpyl w miejscu osadzenia mszyc. Za kilka dni znikną!
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina