Jak zrobić syrop z kwiatów mniszka lekarskiego bez cukru? Uważaj, aby nie pomylić tej rośliny z mleczem

Syrop z mniszka lekarskiego bez cukru znany jest od lat, choć wiedza o nim coraz bardziej zanika. Ma on niezwykłe właściwości prozdrowotne i nie jest trudny w przygotowaniu. Akurat o tej porze roku jest najlepsza pora na jego przyrządzenie. Wyjaśnimy dziś jak to zrobić.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Mniszek lekarski to roślina, którą bez problemu znajdziemy w ogrodach, na łakach czy polach. Mało kto jednak wie, że po pierwsze jest jadalna, po drugie ma prozdrowotne właściwości. Jednak podczas przygotowywania syropu z tych kwiatów należy uważać, aby nie pomylić jego ich z mleczem polnym.

Zobacz wideo Lody mleczne [HAPS KIDS]

Syrop z mniszka lekarskiego: na co pomaga?

Syrop z mniszka ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Bardzo często stosowany jest w przypadku bólu gardła, a także kaszlu. Doskonale sprawdzi się również jako lek na dolegliwości żołądkowe i na infekcje skórne. Syrop z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych witaminy oraz minerały. Na co dokładnie działa:

  • jest to środek na wiosenne oczyszczenie organizmu
  • stymuluje wydzielanie większej ilości żółci, co pomaga zwłaszcza w chorobach woreczka żółciowego i wątroby
  • pomaga zgubić zbędne kilogramy osobom będącym na diecie, ponieważ wzmaga produkcję soków trawiennych i nie dopuszcza do powstawania zaparć i zalegania treści pokarmowych w jelitach i żołądku
  • wpływa na ilość produkcji moczu, nie powodując jednak wypłukiwania potasu
  • zalecany podczas leczenia anemii
  • spora ilość witaminy C wpływa na podniesienie odporności
  • leczy nieżyty gardła, krtani i jamy ustnej

W sytuacji odczuwania jakiś z wyżej wspomnianych dolegliwości zalecamy również wizytę u lekarza.

Jak zrobić syrop z kwiatów mniszka lekarskiego bez cukru?

Potrzebne będą nam w pierwszej kolejności kwiaty mniszka. Powinno się je zbierać w maju. To właśnie wtedy są najbardziej dojrzałe i nie są gorzkie. Najlepiej zrobić to w słoneczny dzień, przed południem, gdy są najbardziej otwarte. Zebrane kwiaty należy przebrać i usunąć z nich ewentualne owady. Co dokładnie potrzebujemy, aby domowym sposobem przygotować syrop z mniszka lekarskiego bez cukru? Oto lista:

  • Kwiaty mniszka: całe z płatkami i szypułką
  • Lokalny miód
  • 2 cm nieobranego korzenia imbiru (opcjonalnie)
  • Otarta skórka z cytryny
  • Sok z połowy cytryny

Jak przygotować syrop z mniszka bez cukru?

Zebrane kwiaty mniszka dodatkowo rozkładamy na papierze, aby przeschły, najlepiej na kilka godzin. Następnie wkładamy je do słoika, dodajemy skórkę i sok cytrynowy, poszatkowany korzeń imbiru (im więcej go damy tym syrop będzie pikantniejszy). Na koniec wszystko zalewamy miodem tak, aby nic nie pływało i nie wystawało poza jego powierzchnię. Taką miksturę starajmy się choć raz dziennie wstrząsnąć, pilnując, aby wszystko po wymieszaniu nadal było pod miodem. Po 3 tygodniach przecedzamy nasz tak stworzony syrop mniszkowy przez sitko i przekładamy w ciemne miejsce, ewentualnie zostawiamy w środku wszystkie dobrodziejstwa i gotowe.

Mniszek lekarski, a mlecz - czym się różni?

Jak wyglądają mlecz polny i mniszek lekarski? Wbrew pozorom różnią się między sobą wyraźnie, dzięki czemu łatwo odróżnić się siebie te dwie rośliny. Jakie są różnice?

  • Mniszek może mieć jedną lub kilka łodyg, które wyrastają z jednego systemu korzeniowego. Na każdej pozbawionej listków łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan. Liście mniszka pospolitego ułożone są w rozetę i wyrastają samodzielnie. Po przekwitnieniu roślina zamienia się w dmuchawca, a nasiona w postaci delikatnego puchu mogą przemieszczać się na duże odległości.
  • Mlecz natomiast ma tylko jedną, grubą łodygę, która rozdziela się na boczne pędy i jest pokryta listkami.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: