Jak przechowywać bazylię by nie zwiędła po kilku dniach? Lepiej nie w doniczce

Świeża bazylia jest ziołem, które doskonale sprawdza się w wielu daniach. Niestety, czasami już po jednym dniu jej liście są zwiędnięte i nie nadają się do spożycia. Jak temu zapobiec? Pewna TikTokerka zaproponowała swój trik, który stał się internetowym hitem.

Więcej podobnych trików znajdziecie na Gazeta.pl

Bazylia świetnie sprawdzi się w wielu daniach. Zioło to możemy dodać do mięs, zup, sosów, czy nawet zdrowych koktajli. Zwykle kupujemy ją w warzywniakach czy supermarketach. Tak jak w przypadku roślin, tylko prawidłowa pielęgnacja pomoże nam zachować świeżość i smak naprawdę długo. Jak przechowywać bazylię? 

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Trik z TikToka. Tak powinniśmy przechowywać bazylię

Bazylia głównie kojarzy nam się z kuchnią włoską. Jest świetnym dodatkiem do pizzy czy makaronów. Dzięki niej naszej danie ma wyjątkowy smak i pięknie pachnie. Niestety jednym z minusów bazylii jest fakt, że szybko więdnie, o czym prawdopodobnie nie raz się przekonaliście. Pewna TikTokerka podzieliła się w sieci swoim trikiem, by temu zapobiec. 

Jak się pozbyć muszek owocówek?Jak pozbyć się muszek owocówek? Te banalne sposoby są niezawodne

Na nagraniu widzimy, jak kobieta obcina końcówki bazylii i przekłada je do szklanki z wodą. Zwykle, gdy kupujemy zioło w doniczce, nie przekładamy go wody, a pozostawiamy we wcześniej kupionym opakowaniu i to czasem może być powodem więdnięcia bazylii. Dlaczego? Otóż tak naprawdę nie mamy pojęcia, w jakim stanie są jej korzenie i czy aby na pewno uda im się przetrwać kolejny dzień. 

Kobieta zrobiła aktualizację nagrania po kilku dniach, z  której dowiadujemy się, że bazylia przetrwała kolejne doby i wciąż wygląda świetnie, a jej liście są świeże i pachnące. 

Jak przygotować pesto z bazylii? 

Pesto z bazylii jest świetnym dodatkiem do kanapek czy makaronów. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę, ale smak pozostanie z wami na zawsze. 

Co potrzebujecie?

  • Około 100 g świeżych liści bazylii 
  • 50 g orzeszków pinii lub orzeszków ziemnych niesolonych 
  • 2 ząbki czosnku 
  • około 100 ml oliwy z oliwek 
  • około 50 g świeżo tartego parmezanu lub sera grana padano 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieść w misce lub blenderze kielichowym. Zmiksuj do powstania jednolitej masy. Jeśli wasze pesto jest za rzadkie, dodajcie odrobinę oliwy z oliwek i ponownie wymieszajcie. Możecie podawać z ulubionym makaronem, czy jako pasta do kanapki. 

jak pozbyć się moli spożywczychJak pozbyć się moli spożywczych na długo? Zapach liści je przepędzi

Wasze historie i opinie są dla nas ważne. Czekamy na Wasze listy i komentarze. Piszcie do nas na adres: kobieta@agora.pl. Najciekawsze listy opublikujemy.

***

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: