Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Skórka cytryny jest nie tylko jadalna, ale także pełna cytrusowego aromatu i bogata w witaminę C. Jest popularnym składnikiem zarówno słodkich, jak i pikantnych dań, a jej niewielka ilość może mieć ogromny wpływ na ogólny smak i aromat potrawy.
Ten przepis jest bardzo funkcjonalny, ponieważ możesz wielokrotnie używać tej samej butelki z rozpylaczem do czyszczenia, ograniczając ilość plastikowych odpadów jednorazowego użytku.
Ważne jest, aby co kilka miesięcy porządnie wymoczyć i zdezynfekować deskę do krojenia. Zwłaszcza jeśli jest drewniana. W międzyczasie jest to świetny sposób na utrzymanie jej w świeżości i bez zapachu.
Potnij skórkę na paski i zeskrob jak najwięcej gorzkiej pestki. Pozostaw skórki ułożone w jednej warstwie na talerzu lub stojaku do suszenia na kilka dni. Możesz je również opiekać w słabo rozgrzanym piekarniku do całkowitego wyschnięcia. Rozłóż je na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do około 100 stopni. Będą się powoli suszyć przez kilka godzin, pamiętaj, aby sprawdzać i obracać je co około 20 minut. Po wysuszeniu przechowuj je w szczelnym pojemniku.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.