Co zrobić z rabarbaru, aby się nie zmarnował? Oto kilka kreatywnych kuchennych rozwiązań

Co zrobić z rabarbaru, aby się nie zmarnował? Jeżeli w twoim ogrodzie znajduje się dużo tej rośliny lub po prostu ją kupiłeś i chciałabyś wykorzystać ją w kreatywny sposób mamy dla ciebie kilka propozycji. Oto przepisy na szybkie go wykorzystanie.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Mało kto wie, że rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Dostarcza też bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Choć roślina rośnie przez całą wiosnę i lato, zaleca się, aby zbierać lub kupować ją do połowy czerwca. Jak go wykorzystać w kuchni w ciekawy sposób? Oto kilka ciekawych przepisów.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Paulina Sykut-Jeżyna Niepowtarzalne sukienki na wesele. Ta Pauliny Sykut-Jeżyny to hit

Dżem z rabarbaru. To prostsze niż się wydaje. Potrzebujesz dwóch składników

Pierwszym pomysłem na kreatywne przygotowanie rabarbaru to zrobienie z niego dżemu. Dzięki przygotowaniu tego przysmaku będziemy mogli cieszyć się jego smakiem dużo dłużej. Czego potrzebujemy?

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 50 dag cukru

Instrukcja wykonania:

  1. Rabarbar umyj, pokrój w drobną kostkę, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na godzinę.
  2. Po tym czasie zacznij podgrzewać rabarbar. Najpierw na dużym ogniu – do zagotowania, a potem coraz mniejszym.
  3. Jak woda odparuje, a dżem zgęstnieje, to przekładamy go do odparzonych słoików i mocno zakręcamy.

Rabarbar przepisy. Zrób go pod kruszonką. Pyszny wiosenny deser

Rabarbar pod kruszonką to idealne rozwiązanie na wiosenny deser. Do jego przygotowania nie są potrzebne wyszukane składniki, a przygotować można nawet małą pojedynczą porcję w specjalnej kokilce. Oto czego potrzebujesz, aby przygotować go dla kilku osób:

  • rabarbar 1 kg
  • brązowy cukier 100 g
  • cukier puder 50 g
  • masło 130 g
  • mąka migdałowa 50 g
  • mąka pszenna 150 g
  • cukier 50 g
  • sól 3 g

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki o wielkości około 3 cm. Taki rabarbar pod kruszonką po upieczeniu można łatwiej zjeść.
  2. Wkładamy go na patelnię, podlewamy 2 łyżkami wody, obsypujemy cukrem pudrem i zwykłym.
  3. Następnie dusimy ok. 15 min, regularnie mieszając, aż stanie się on miękki i w miarę jednolity.
  4. Odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Przygotowując  kruszonkę, wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy rękoma, aż uzyskamy kruche ciasto.
  6. Uduszony rabarbar przekładamy do natłuszczonej masłem (1 łyżeczka z 130 g)  formy do pieczenia
  7. Przykrywamy kruszonką. Rabarbar z kruszonką pieczemy ok. 40 min w temp. 180 °C.

Kiedy i jak sadzić pomidory, aby najlepiej owocowały? Te metody zapewnią najlepsze plony Jak i kiedy sadzić pomidory? Te metody zagwarantują najlepsze plony

Co zrobić z rabarbarem: kompot to idealny dodatek do obiadu

Kompot z rabarbaru to idealny pomysł na wykorzystanie rabarbaru, który zalega nam w lodówce nawet gdy nie mamy go w dużej ilości. Oto przepis, który jest bardzo prosty, a zarazem smakuje dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło. Potrzebujemy:

  • 800 g rabarbaru - 4 średnie łodygi
  • 2 litry wody
  • 100 g cukru - 6 pełnych łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Łodygi dokładnie umyj i osusz.
  2. Odetnij zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z zielonym baldachimem.
  3. Łodyg nie obieraj. Dzięki temu kompot będzie miał ładniejszy, malinowo różowy kolor i więcej smaku.
  4. Każdą łodygę pokrój na małe kawałki. Łodygi mają się rozgotować, więc nie musisz ich kroić równiutko.
  5. Pokrojone łodygi przenieś do garnka i zasyp cukrem.
  6. Zalewamy go wodą
  7. Garnek przykrywamy pokrywką
  8. Ustawiam wysoką moc palnika. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejszam moc palnika do takiej, by kompot tylko lekko mrugał. Kompot z rabarbaru gotujemy przez 30 minut.
  9. Po tym czasie wyłączam go.
  10. Gdy kompot lekko przestygnie, przecedzamy go przez duże, ale gęste metalowe sitko by jak najwięcej mętnego soku przedostało się do kompotu. Wyrzucamy tylko gęsty miąższ ze skórkami i włóknami.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: