Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mało kto wie, że rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Dostarcza też bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Choć roślina rośnie przez całą wiosnę i lato, zaleca się, aby zbierać lub kupować ją do połowy czerwca. Jak go wykorzystać w kuchni w ciekawy sposób? Oto kilka ciekawych przepisów.
Zobacz wideo
Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?
Dżem z rabarbaru. To prostsze niż się wydaje. Potrzebujesz dwóch składników
Pierwszym pomysłem na kreatywne przygotowanie rabarbaru to zrobienie z niego dżemu. Dzięki przygotowaniu tego przysmaku będziemy mogli cieszyć się jego smakiem dużo dłużej. Czego potrzebujemy?
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 50 dag cukru
Instrukcja wykonania:
- Rabarbar umyj, pokrój w drobną kostkę, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na godzinę.
- Po tym czasie zacznij podgrzewać rabarbar. Najpierw na dużym ogniu – do zagotowania, a potem coraz mniejszym.
- Jak woda odparuje, a dżem zgęstnieje, to przekładamy go do odparzonych słoików i mocno zakręcamy.
Rabarbar przepisy. Zrób go pod kruszonką. Pyszny wiosenny deser
Rabarbar pod kruszonką to idealne rozwiązanie na wiosenny deser. Do jego przygotowania nie są potrzebne wyszukane składniki, a przygotować można nawet małą pojedynczą porcję w specjalnej kokilce. Oto czego potrzebujesz, aby przygotować go dla kilku osób:
- rabarbar 1 kg
- brązowy cukier 100 g
- cukier puder 50 g
- masło 130 g
- mąka migdałowa 50 g
- mąka pszenna 150 g
- cukier 50 g
- sól 3 g
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki o wielkości około 3 cm. Taki rabarbar pod kruszonką po upieczeniu można łatwiej zjeść.
- Wkładamy go na patelnię, podlewamy 2 łyżkami wody, obsypujemy cukrem pudrem i zwykłym.
- Następnie dusimy ok. 15 min, regularnie mieszając, aż stanie się on miękki i w miarę jednolity.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowując kruszonkę, wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy rękoma, aż uzyskamy kruche ciasto.
- Uduszony rabarbar przekładamy do natłuszczonej masłem (1 łyżeczka z 130 g) formy do pieczenia
- Przykrywamy kruszonką. Rabarbar z kruszonką pieczemy ok. 40 min w temp. 180 °C.
Co zrobić z rabarbarem: kompot to idealny dodatek do obiadu
Kompot z rabarbaru to idealny pomysł na wykorzystanie rabarbaru, który zalega nam w lodówce nawet gdy nie mamy go w dużej ilości. Oto przepis, który jest bardzo prosty, a zarazem smakuje dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło. Potrzebujemy:
- 800 g rabarbaru - 4 średnie łodygi
- 2 litry wody
- 100 g cukru - 6 pełnych łyżek
Sposób przygotowania:
- Łodygi dokładnie umyj i osusz.
- Odetnij zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z zielonym baldachimem.
- Łodyg nie obieraj. Dzięki temu kompot będzie miał ładniejszy, malinowo różowy kolor i więcej smaku.
- Każdą łodygę pokrój na małe kawałki. Łodygi mają się rozgotować, więc nie musisz ich kroić równiutko.
- Pokrojone łodygi przenieś do garnka i zasyp cukrem.
- Zalewamy go wodą
- Garnek przykrywamy pokrywką
- Ustawiam wysoką moc palnika. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejszam moc palnika do takiej, by kompot tylko lekko mrugał. Kompot z rabarbaru gotujemy przez 30 minut.
- Po tym czasie wyłączam go.
- Gdy kompot lekko przestygnie, przecedzamy go przez duże, ale gęste metalowe sitko by jak najwięcej mętnego soku przedostało się do kompotu. Wyrzucamy tylko gęsty miąższ ze skórkami i włóknami.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina