Dieta na zaparcia. Co jeść w przypadku problemów z trawieniem? Te produkty warto włączyć do jadłospisu

Główną przyczyną problemów z wypróżnianiem jest nieprawidłowa dieta, która pozbawiona jest produktów ułatwiających pracę jelit. Pojawiające się wówczas zaparcia mogą stać się nie tylko uciążliwe, ale i bolesne. Co warto zatem włączyć do codziennej diety, aby tego uniknąć? Zdradzamy domowe sposoby na zaparcia.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Zaparcia podczas ciąży to częsty problem. Jak sobie z nimi radzić?

Problemom z wypróżnianiem, ciężkości w podbrzuszu, wzdęciom i zaparciom można zapobiec, włączając do codziennej diety produkty bogate w błonnik. Co istotne, dieta na zaparcia nie musi oznaczać wyrzeczeń czy rezygnacji z ulubionych potraw. W wielu przypadkach wystarczą drobne zmiany, które zlikwidują ten uciążliwy problem. 

Co na zaparcia sprawdzi się najlepiej? Dieta bogatoresztkowa rozwiąże problem na stałe 

Dieta bogatoresztkowa określana inaczej jako dieta wysokobłonnikowa to jak sama nazwa wskazuje, sposób odżywania, w którym przeważającą ilość stanowią produkty bogate w błonnik. Minimalna ilość błonnika spożywanego na dobę powinna wynosić ok. 25 g. W diecie bogatoresztkowej zalecana dzienna dawka to 50-60 g. Ważne jest, aby wprowadzać jednak dietę stopniowo, a przy tym nie zapominać o odpowiedniej ilości płynów — przynajmniej 2 l na dobę. Inaczej, zamiast pozbyć się zaparć, tylko pogłębimy problem. 

Dieta na zaparcia. Te produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu

Osoby borykające się z częstymi zaparciami warto, aby dietę bogatoresztkową stosowały na stałe, a nie jedynie podczas wystąpienia problemów z trawieniem. Podstawę w takiej diecie powinno stanowić: 

  • pieczywo razowe żytnie, pełnoziarniste lub z otrębami, pieczywo chrupkie,
  • kasza gryczana, jęczmienna, jaglana,
  • płatki zbożowe, otręby,
  • ryż niełuskany,
  • mleko świeże i zsiadłe,
  • kefiry, maślanki i jogurty naturalne,
  • masło i oliwa,
  • jaja,
  • chude mięso i wędliny,
  • chude i tłuste ryby,
  • rośliny strączkowe i ich nasiona,
  • warzywa, najlepiej surowe,
  • owoce świeże oraz suszone,
  • przyprawy w szczególności ostre. 

Rozpoczynając swoją przygodę z dietą wysokobłonnikową, należy rozpocząć od wprowadzania do codziennego jadłospisu większej ilości gotowanych warzyw, a następnie surowych. Później stopniowo włączamy do niej pieczywo razowe i otręby, a także suszone owoce.

Siemię lniane, czyli szybki sposób na zaparcia

Chcąc szybko pozbyć się problemu, warto zastosować siemię lniane na zaparcia. Nasiona lnu to źródło białka i wielu witamin, ale przede wszystkim błonnika — wynosi on aż ok. 40 procent. Siemię jest przy tym bogate w kwasy omega-3, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Regularne picie siemienia lnianego może zapobiec zatem nie tylko zaparciom, ale też innym problemom układu pokarmowego. Zalecana dzienna dawka wynosi 50 - 60 g.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: