Ćma bukszpanowa to poważny problem w wielu ogrodach. Ten krzew często jest atakowany przez te owady, a w efekcie może nawet obumrzeć. Aby temu zapobiec i w porę uratować roślinę, podpowiadamy, jak pozbyć się ćmy bukszpanowej tanim i skutecznym sposobem. Wystarczy jeden produkt z kuchni.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy tylko mamy podejrzenia, że roślina została zaatakowana przez ćmę bukszpanową, należy podjąć kroki w celu wyeliminowania owada. Przez lata ćma bukszpanowa nie była zagrożeniem dla polskich roślin. Szkodnik ten został przywieziony z Azji. Na jego pojawienie się w Europie z pewnością miało wpływ ocieplenie klimatu i coraz łagodniejsze zimy. Jak rozpoznać, że roślina jest chora? Pierwsze oznaki to przede wszystkim tzw. gołożery, czyli łyse pędy pokryte przędzą, co prowadzi do obumierania krzewu.
objawy ćmy bukszpanowej fot. shutterstock
Pomocna przy walce ze szkodnikami może okazać się... mąka! Najpopularniejszy produkt, który znajduje się w niemal każdej kuchni, odstraszy owady. Wystarczy posypać mąką zainfekowane gałązki. Czynność powtórzyć kilka razy i obserwować efekt. Z czasem liście powinny zacząć odrastać i stawać się zielone.
Ćma bukszpanowa atakuje bukszpan niezależnie od odmiany. Jest to stosunkowo nowy gatunek szkodnika, ale od pewnego czasu obserwuje się atak insektów również na takie rośliny jak np. irga, laurowiśnia, ostrokrzew, trzmielina. Jeśli ćma bukszpanowa zaatakuje roślinę, trzeba działać szybko. Jeśli zobaczysz obumarłe liście na dużej części krzewu, zwykła mąka może nie wystarczyć. Wówczas krzew może potrzebować nawet kilku lat na pełną regenerację.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina