Tych produktów nie wolno odgrzewać! Mogą być nie tylko niesmaczne, ale i nawet zagrażać zdrowiu

Produkty, których nie można odgrzewać, nie są taką oczywistością. Wiele osób popełnia ten błąd, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji. Tymczasem te produkty, nie tylko tracą smak i wartości odżywcze, ale mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia! Oto kilka z nich.

Odgrzewanie jedzenia to standardowa czynność, zwłaszcza że żyjemy w czasach, gdzie większość osób jest zabiegana i przytłoczona nadmiarem obowiązków. Chwila przerwy w pracy, okienko między zajęciami na uczelni to idealny moment, aby wrzucić coś do mikrofali, albo na patelnię. Coraz bardziej popularne stają się też półprodukty nie tylko w wersji instant, ale i "zrób to sam", gdzie wystarczy połączyć kilka składników, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek. Okazuje się, że nie wszystko złoto, co się świeci. Odgrzewanie niektórych produktów ma swoje wady, które mogą być nawet niebezpieczne dla zdrowia.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Małgorzata Socha na diecie? Zajada się boczkiem! Czym karmi dzieci?

Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali. To bardzo niebezpieczne

Przede wszystkim, nie staraj się odgrzewać w mikrofali surowego mięsa. Po pierwsze jest trujące, za wyjątkiem ryb i np. wołowiny, po drugie nigdy nie podgrzeje się ono równomiernie. Jeśli wyjmujesz je z zamrażarki, użyj mikrofali tylko z konieczności i wyłącznie jeśli posiada funkcję "defrost".

Nie podgrzewaj także owoców. Łatwo stracą wartości odżywcze, a przede wszystkim witaminy. Mogą też wybuchnąć, a przykładem są winogrona. Grzyby włożone do mikrofali, niezależnie od tego, czy są świeże, czy suszone, mogą po podgrzaniu powodować bardzo poważne problemy żołądkowe. Podgrzewanie z kolei papryczki chilli może prowadzić do poparzenia układu pokarmowego.

Weronika RosatiWeronika Rosati w bluzce z nietypowym wzorem. Ten fason podkreśla talię

Produkty, których nie można podgrzewać na patelni. Nie będą smaczne?

Są takie produkty, a nawet dania, które po odgrzaniu na patelni nie smakują najlepiej. Na pewno będzie to np. puree ziemniaczane. Nie uzyska tej samej konsystencji, a w dodatku zetnie się i nie będzie smakowało najlepiej. Kolejny przykład, to carbonara. Po podgrzaniu możemy otrzymać jajecznicę z makaronem.

Jak prawidłowo pielęgnować bluszcz w domu? Dzięki tym banalnym metodom będzie rósł bujnyJak dbać o bluszcz w domu? Dzięki tym metodom będzie bujny i zdrowy

Tych produktów nie wolno podgrzewać w piekarniku! Są toksyczne i groźne dla zdrowia

Groźne dla zdrowia jest podgrzewanie przede wszystkim warzyw. Nie mówimy o ich pieczeniu, ale ponownemu wkładaniu do piekarnika. Szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata, rzodkiewki, to warzywa, które po pierwszym gotowaniu, lub pieczeniu wydzielają bardzo zdrowe azotany. Ponowna obróbka termiczna sprawia, że zmieniają się w azotyny, które są toksyczne, a nawet rakotwórcze.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: