Japoński sposób na zdrowe i błyszczące włosy za niecałe 2 złote. Efekty cię zaskoczą

Wciąż poszukujesz prostych i naturalnych rozwiązań, które pomogą ci w walce z pozbawionymi życia włosami? Marzysz, by móc pochwalić się pięknymi, zdrowymi i lśniącymi kosmykami? Chcesz cieszyć się efektem niczym po wyjściu z salonu fryzjerskiego, bez wydawania fortuny? Z pomocą przychodzi woda ryżowa - jeden z największych sekretów azjatyckiej pielęgnacji! Jeśli jeszcze jej nie wypróbowałaś, koniecznie musisz to nadrobić.

Chcesz poznać sekret japońskiego piękna? Podpowiadamy, jakie sposoby na mocne i piękne włosy stosują japonki. Te proste metody bez trudu wcielisz w życie. Są tanie i banalnie proste!

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Wszystko, co musisz wiedzieć o kwasach kosmetycznych

Sekret japońskiego piękna

Nie od dziś wiadomo, że japońskie rytuały pielęgnacyjne są źródłem inspiracji dla kobiet na całym świecie. To właśnie Azjatki mogą pochwalić się zadbana skórą i pięknymi, lśniącymi włosami, czego sekret obiegł niedawno cały Internet. Już w czasach starożytnych używały one wody ryżowej, która prosta i tania w przygotowaniu daje zniewalające efekty nawet po pierwszym zastosowaniu. Czego będziesz potrzebować do przygotowania takiej mikstury? Wystarczy ci 10 minut i paczka zwykłego ryżu! Brzmi naprawdę banalnie, prawda? Co więcej, koszt takiej płukanki wyniesie niecałe 2 złote. Według włosomaniaczek woda ryżowa nie tylko nada twojej fryzurze intensywnego połysku i objętości, ale także wygładzi pasma. Jeżeli natomiast jesteś posiadaczką kręconych włosów, ta naturalna płukanka podkreśli fale i loki. Stosowana jako wcierka nawilży skórę głowy i złagodzi podrażnienia.

Dlaczego płukanka ryżowa?

Ten naturalny i pozbawiony chemii sposób na zdrową skórę głowy i piękne włosy dostarcza wiele ważnych składników odżywczych. Woda ryżowa zawiera m.in. witaminę E, witamy z grupy B, magnez, żelazo, potas, co przyczynia się do ukojenia podrażnień i wzmocnienia cebulek. Jednak najważniejszą rolę odgrywa tu mniej znany specyficzny składnik — inozytol. To właśnie on w głównej mierze przyczynia się do poprawy wyglądu włosów, nadaje im elastyczności oraz odbudowuje zniszczoną strukturę. Zapewnia naszej fryzurze także naturalną ochronę. Nie możemy zapomnieć także o zawartych w ryżu proteinach i humektantach – skrobi ryżowej, które odbudowują strukturę włosów, nawilżają i regenerują. Dzięki nim nasze pasma staną się błyszczące i zyskają dodatkową objętość. Zanim się obejrzysz, już po pierwszym zastosowaniu magicznej, ryżowej płukanki twoje włosy ulegną prawdziwej rewolucji. Przyjemne w dotyku, miękkie, pełne blasku i sprężyste kosmyki nie muszą być dłużej niespełnionym marzeniem!

 

Jak przygotować wodę ryżową? 

Cały proces jest naprawdę prosty. Co więcej, zarówno na Tik-Tok’u, jak i Instagram’ie znajdziemy mnóstwo poradników pokazujących procedurę przygotowania takiej płukanki. Możemy ich szukać pod hasztagiem #ricewater lub #ricewaterhair. Znajdziemy tam nie tylko przepisy, lecz także efekty regularnego stosowania wody ryżowej.

Od czego zacząć? Przygotuj garnuszek, ryż i czystą wodę – najlepiej filtrowaną lub destylowaną. Wlej ok. 3 razy więcej wody niż przy klasycznym gotowaniu wspomnianego produktu. Możesz także dodać do mikstury kawałek świeżej pomarańczy ze skórką, by poprawić jej zapach i wzbogacić o dodatkowe substancje odżywcze. Niektóre osoby decydują się także na poddanie fermentacji przygotowanej wody ryżowej. Fermentacja sprawia, że płukanka przyjmuje pH podobnego do naturalnego pH włosa i bardzo dobrze regeneruje kosmyki. Przygotowaną substancję przelewamy do słoika i odstawimy go na 15 minut. Po upłynięciu czasu odcedzamy ugotowane ziarna i pozostawimy naturalną płukankę zamkniętą w naczyniu na ok. 2/3 dni. Pamiętaj, by przed użyciem wody ryżowej dodatkowo ją rozcieńczyć.

Więcej o: