Chcesz poznać sekret japońskiego piękna? Podpowiadamy, jakie sposoby na mocne i piękne włosy stosują japonki. Te proste metody bez trudu wcielisz w życie. Są tanie i banalnie proste!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sekret japońskiego piękna
Nie od dziś wiadomo, że japońskie rytuały pielęgnacyjne są źródłem inspiracji dla kobiet na całym świecie. To właśnie Azjatki mogą pochwalić się zadbana skórą i pięknymi, lśniącymi włosami, czego sekret obiegł niedawno cały Internet. Już w czasach starożytnych używały one wody ryżowej, która prosta i tania w przygotowaniu daje zniewalające efekty nawet po pierwszym zastosowaniu. Czego będziesz potrzebować do przygotowania takiej mikstury? Wystarczy ci 10 minut i paczka zwykłego ryżu! Brzmi naprawdę banalnie, prawda? Co więcej, koszt takiej płukanki wyniesie niecałe 2 złote. Według włosomaniaczek woda ryżowa nie tylko nada twojej fryzurze intensywnego połysku i objętości, ale także wygładzi pasma. Jeżeli natomiast jesteś posiadaczką kręconych włosów, ta naturalna płukanka podkreśli fale i loki. Stosowana jako wcierka nawilży skórę głowy i złagodzi podrażnienia.
Dlaczego płukanka ryżowa?
Ten naturalny i pozbawiony chemii sposób na zdrową skórę głowy i piękne włosy dostarcza wiele ważnych składników odżywczych. Woda ryżowa zawiera m.in. witaminę E, witamy z grupy B, magnez, żelazo, potas, co przyczynia się do ukojenia podrażnień i wzmocnienia cebulek. Jednak najważniejszą rolę odgrywa tu mniej znany specyficzny składnik — inozytol. To właśnie on w głównej mierze przyczynia się do poprawy wyglądu włosów, nadaje im elastyczności oraz odbudowuje zniszczoną strukturę. Zapewnia naszej fryzurze także naturalną ochronę. Nie możemy zapomnieć także o zawartych w ryżu proteinach i humektantach – skrobi ryżowej, które odbudowują strukturę włosów, nawilżają i regenerują. Dzięki nim nasze pasma staną się błyszczące i zyskają dodatkową objętość. Zanim się obejrzysz, już po pierwszym zastosowaniu magicznej, ryżowej płukanki twoje włosy ulegną prawdziwej rewolucji. Przyjemne w dotyku, miękkie, pełne blasku i sprężyste kosmyki nie muszą być dłużej niespełnionym marzeniem!
Jak przygotować wodę ryżową?
Cały proces jest naprawdę prosty. Co więcej, zarówno na Tik-Tok’u, jak i Instagram’ie znajdziemy mnóstwo poradników pokazujących procedurę przygotowania takiej płukanki. Możemy ich szukać pod hasztagiem #ricewater lub #ricewaterhair. Znajdziemy tam nie tylko przepisy, lecz także efekty regularnego stosowania wody ryżowej.
Od czego zacząć? Przygotuj garnuszek, ryż i czystą wodę – najlepiej filtrowaną lub destylowaną. Wlej ok. 3 razy więcej wody niż przy klasycznym gotowaniu wspomnianego produktu. Możesz także dodać do mikstury kawałek świeżej pomarańczy ze skórką, by poprawić jej zapach i wzbogacić o dodatkowe substancje odżywcze. Niektóre osoby decydują się także na poddanie fermentacji przygotowanej wody ryżowej. Fermentacja sprawia, że płukanka przyjmuje pH podobnego do naturalnego pH włosa i bardzo dobrze regeneruje kosmyki. Przygotowaną substancję przelewamy do słoika i odstawimy go na 15 minut. Po upłynięciu czasu odcedzamy ugotowane ziarna i pozostawimy naturalną płukankę zamkniętą w naczyniu na ok. 2/3 dni. Pamiętaj, by przed użyciem wody ryżowej dodatkowo ją rozcieńczyć.