Kiszenie kapusty i ogórków - kiedy jest najlepszy moment na kiszenie warzyw?

Kiedy jest najlepszy moment na kiszenie kapusty i ogórków? Warto wiedzieć, że kiszenie niesie za sobą bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. W artykule przedstawimy zalety kiszonych warzyw, ale i odpowiemy na pytanie: ''do czego w zasadzie służył proces kiszenia?''. Zapraszamy do przeczytania.

Co to jest kiszenie i jakie niesie za sobą zalety?

Co to jest kiszenie i dlaczego warto je przeprowadzić? Kiszenie to inaczej metoda konserwacji czy też przechowywania żywności, która opiera się na fermentacji mlekowej na bazie bakterii mlekowych. Kisić możemy między innymi:

  • warzywa
  • owoce
  • niektóre ryby

Nie od dziś wiadomo, że kiszenie to niezwykle skuteczny sposób na przechowywanie żywności, ale także bardzo dobry pod względem zdrowotnym. Kiszonki bowiem dostarczają nam mnóstwo wartości odżywczych i witamin. Znakomicie wpływają na nasze zdrowie. Poniżej kilka zalet wynikających ze spożywania kiszonek. Oto i one:

  • Kiszonki wpływają pozytywnie na działanie układu pokarmowego. Są polecane zwłaszcza osobom, które zmagają się z nieszczelnym jelitem, nietolerancjami pokarmowymi.
  • Wzmacniają nasz układ immunologiczny. Jeżeli należycie do osób często chorujących to z całą pewnością warto włączyć je do swojej diety
  • Kiszonki wpływają pozytywnie na proces metabolizmu, zatem są one przydatnym składnikiem diet.
  • Zawierają bardzo wysoki poziom witaminy C, która wpływa na zdrowie, odporność, działanie układu krwionośnego.
  • Kiszonki są bogate w witaminy z grupy B oraz A, E.
  • Kiszonki posiadają mnóstwo składników mineralnych
  • Znakomicie regulują poziom cholesterolu we krwi.
  • Kiszonki wyrównują poziom glukozy.

Dlaczego stosowano kiszenie jako metodę przechowywania warzyw? Odpowiadamy

Zastanawiasz się, dlaczego stosowano kiszenie jako metodę przechowywania warzyw, w czym była ona pomocna? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Proces fermentacji nie tylko sprawiał, że jedzenie było dobre do spożycia po kilku miesiącach, ale także gwarantował zdrowie. W czasach, w których nie było lodówek, ani sklepów z artykułami spożywczymi na wyciągnięcie ręki, należało wykonywać zapasy na zimę. 

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Kiedy najlepiej kisić ogórki i kapustę?

  • Kiedy jest najlepszy czas na kiszenie ogórków? Do kiszenia najlepiej użyć ogórków z połowy sezonu, czyli z lipca.
  • Kiedy jest najlepszy czas na kiszenie kapusty? Najlepiej przeprowadzić ten proces po 20 października.

Przepisy na kiszonki - proste i sprawdzone receptury

Skoro znamy już zalety spożywania kiszonek, przyszedł czas na praktykę, czyli przepisy. Poniżej podajemy dwie receptury na domowe kiszonki.

Przepis na kiszone ogórki:

Składniki:

  • ogórki gruntowe - ze sprawdzonego źródła
  • czosnek
  • cały koper
  • chrzan
  • sól kamienna (potrzebne jest około 1 łyżki na 1 litr wody)
  • woda (pół litra na 1 litrowy słoik)

Wykonanie:

  1. Ogórki należy dokładnie umyć i powkładać do słoików, które wcześniej przygotowaliśmy. Muszą być umyte i wyparzone. Pamiętajmy, aby były suche.
  2. Chrzan, czosnek, koper podzielić na mniejsze kawałki, obrać i włożyć do słoików.
  3. Wykonać zalewę. Sól mieszamy z wodą i gotujemy. Wrzątek przelewamy do słoików i zakręcamy. Gorące słoiki przykrywamy kocem na około 12 godzin.
  4. Następnie odstawiamy je do piwnicy.

Przepis na kiszoną kapustę:

Składniki:

  • około 10 kg białej kapusty
  • 2 kilogramy marchewki
  • 1 szklanka soli kłodawskiej

Wykonanie:

  1. Kapustę obrać, umyć i poszatkować.
  2. Marchewkę obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tarce.
  3. Mieszamy je ze sobą, dodajemy sól.
  4. Całość mieszamy i wkładamy do kamionki. Po około 15 minutach przechodzimy do ugniatania. Możemy zrobić to specjalnym tłuczkiem.
  5. Następnie przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i talerzykiem. Po dwóch dniach zdejmujemy talerzyk i ponownie ubijamy. To ważne, w przeciwnym razie kapusta będzie gorzka.
  6. Przykrywamy i odstawiamy na około tydzień lub dwa. W zależności od tego, jaka będzie temperatura.

Zobacz też: Jak sadzić czosnek w doniczce? Nie potrzebujesz wielkiego ogrodu, aby go uprawiać

Więcej o: