Co to jest kiszenie i jakie niesie za sobą zalety?
Co to jest kiszenie i dlaczego warto je przeprowadzić? Kiszenie to inaczej metoda konserwacji czy też przechowywania żywności, która opiera się na fermentacji mlekowej na bazie bakterii mlekowych. Kisić możemy między innymi:
- warzywa
- owoce
- niektóre ryby
Nie od dziś wiadomo, że kiszenie to niezwykle skuteczny sposób na przechowywanie żywności, ale także bardzo dobry pod względem zdrowotnym. Kiszonki bowiem dostarczają nam mnóstwo wartości odżywczych i witamin. Znakomicie wpływają na nasze zdrowie. Poniżej kilka zalet wynikających ze spożywania kiszonek. Oto i one:
- Kiszonki wpływają pozytywnie na działanie układu pokarmowego. Są polecane zwłaszcza osobom, które zmagają się z nieszczelnym jelitem, nietolerancjami pokarmowymi.
- Wzmacniają nasz układ immunologiczny. Jeżeli należycie do osób często chorujących to z całą pewnością warto włączyć je do swojej diety
- Kiszonki wpływają pozytywnie na proces metabolizmu, zatem są one przydatnym składnikiem diet.
- Zawierają bardzo wysoki poziom witaminy C, która wpływa na zdrowie, odporność, działanie układu krwionośnego.
- Kiszonki są bogate w witaminy z grupy B oraz A, E.
- Kiszonki posiadają mnóstwo składników mineralnych
- Znakomicie regulują poziom cholesterolu we krwi.
- Kiszonki wyrównują poziom glukozy.
Dlaczego stosowano kiszenie jako metodę przechowywania warzyw? Odpowiadamy
Zastanawiasz się, dlaczego stosowano kiszenie jako metodę przechowywania warzyw, w czym była ona pomocna? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Proces fermentacji nie tylko sprawiał, że jedzenie było dobre do spożycia po kilku miesiącach, ale także gwarantował zdrowie. W czasach, w których nie było lodówek, ani sklepów z artykułami spożywczymi na wyciągnięcie ręki, należało wykonywać zapasy na zimę.
Zobacz wideo
Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Kiedy najlepiej kisić ogórki i kapustę?
- Kiedy jest najlepszy czas na kiszenie ogórków? Do kiszenia najlepiej użyć ogórków z połowy sezonu, czyli z lipca.
- Kiedy jest najlepszy czas na kiszenie kapusty? Najlepiej przeprowadzić ten proces po 20 października.
Przepisy na kiszonki - proste i sprawdzone receptury
Skoro znamy już zalety spożywania kiszonek, przyszedł czas na praktykę, czyli przepisy. Poniżej podajemy dwie receptury na domowe kiszonki.
Przepis na kiszone ogórki:
Składniki:
- ogórki gruntowe - ze sprawdzonego źródła
- czosnek
- cały koper
- chrzan
- sól kamienna (potrzebne jest około 1 łyżki na 1 litr wody)
- woda (pół litra na 1 litrowy słoik)
Wykonanie:
- Ogórki należy dokładnie umyć i powkładać do słoików, które wcześniej przygotowaliśmy. Muszą być umyte i wyparzone. Pamiętajmy, aby były suche.
- Chrzan, czosnek, koper podzielić na mniejsze kawałki, obrać i włożyć do słoików.
- Wykonać zalewę. Sól mieszamy z wodą i gotujemy. Wrzątek przelewamy do słoików i zakręcamy. Gorące słoiki przykrywamy kocem na około 12 godzin.
- Następnie odstawiamy je do piwnicy.
Przepis na kiszoną kapustę:
Składniki:
- około 10 kg białej kapusty
- 2 kilogramy marchewki
- 1 szklanka soli kłodawskiej
Wykonanie:
- Kapustę obrać, umyć i poszatkować.
- Marchewkę obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tarce.
- Mieszamy je ze sobą, dodajemy sól.
- Całość mieszamy i wkładamy do kamionki. Po około 15 minutach przechodzimy do ugniatania. Możemy zrobić to specjalnym tłuczkiem.
- Następnie przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i talerzykiem. Po dwóch dniach zdejmujemy talerzyk i ponownie ubijamy. To ważne, w przeciwnym razie kapusta będzie gorzka.
- Przykrywamy i odstawiamy na około tydzień lub dwa. W zależności od tego, jaka będzie temperatura.
Zobacz też: Jak sadzić czosnek w doniczce? Nie potrzebujesz wielkiego ogrodu, aby go uprawiać