Sok z kwiatów czarnego bzu to naturalne lekarstwo. Przygotujesz go sama w domu za grosze

Sok z kwiatów czarnego bzu posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Wszystko za sprawą bogactwa wartości odżywczych, jakie znajdują się w tej roślinie. Wiemy, jak go przygotować, a także, w jakich dolegliwościach pomaga.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czarny bez to roślina, którą kojarzy prawe każdy. Możemy spotkać ją w różnych mniejszych czy większych laskach, przy drogach czy w sadach. Roślina ta od lat znana jest w medycyny ludowej za swoje prozdrowotne właściwości. Wyjaśnimy dziś, jak można z nich skorzystać.

Zobacz wideo Zastanawiasz się, co możesz wyczarować z lawendy? Mamy dla ciebie aż cztery propozycje!

Katarzyna Cichopek "Cudowna sukienka" Kasi Cichopek to wcale nie sukienka. Must have na lato

Sok z czarnego bzu jest prozdrowotny. Jakie ma właściwości?

Sok z czarnego bzu produkowany może być z jego kwiatów i owoców na bazie wody i z dodatkiem cukru. Ma on silne działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Dzięki temu, że jest naturalny i łagodny, że bez problemu może być podawany nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Środki lecznicze na ej rośliny wywodzą się już z medycyny ludowej. Jednak działanie lecznicze czarny bez wykazuje jednak wyłącznie po obróbce termicznej. Pamiętajmy, że surowe, niedojrzałe owoce zawierają trujące substancje.

Sok z kwiatu czarnego bzu to bomba składników odżywczych

W czarnym bzie znajduje się prawdziwa bomba składników odżywczych. Co to znaczy? W kwiatach znajdziemy:

  • flawonoidy,
  • sole mineralne,
  • kwasy organiczne,
  • olejki eteryczne.

W owocach znajdziemy:

  • witaminy A i C, czyli jeden z silniejszych naturalnych antyoksydantów,
  • sole mineralne,
  • substancje zwalczające wolne rodniki.

Dzięki tak bogatemu składowi sok z czarnego bzu jest niezastąpionym naturalnym środkiem w walce z wirusami i bakteriami. Pomaga zmniejszyć przykre dolegliwości typowe dla przeziębienia. Oprócz dobroczynnego działania sok dzięki zawartym w nim składnikom odżywczym i witaminom pomogą uporać się organizmowi ze zwalczeniem rozwiniętej infekcji i regeneracją.

Na co dobre jest wino z kwiatów czarnego bzu? Zastosowań jest wiele

Wino z czarnego bzu wytwarzane jest z dojrzałych, umytych i odsączonych z wody owoców, dobrze obranych z szypułek. Reguluje ono trawienie, wzmaga apetyt, a także zawiera wielu antyoksydantów bardzo korzystnie wpływających na organizm, a także wygląd skóry. Ponadto posiada właściwości:

  • napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe pomagające w stanie przeziębienia,
  • moczopędne, co wspomaga pracę nerek i usuwa toksyny z organizmu,
  • łagodzące ból oraz chroni naczynia krwionośne i wzmacnia ich ściany.

Kiedy i jak sadzić bratki w ogrodzie i na balkonie? Oto kilka trików dzięki, którym ich kwiaty będą piękne Kiedy i jak sadzić bratki w ogrodzie i na balkonie? Oto kilka trików

Syrop z kwiatów czarnego bzu: przepis jest prosty

Przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu nie jest skomplikowane. Jest on dobry na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Rozcieńczony z wodą i z dodatkiem kostek lodu staje się pyszną lemoniadą gaszącą pragnienie, ale możemy go dodawać także do herbaty. Pamiętajmy, aby kwiaty zbierać w porze rannej lub do południa, ponieważ ich zapach jest wtedy najbardziej intensywny. Dodatkowo róbmy to w dzień suchy i ciepły. Najlepiej jeśli bez rośnie z dala od ulicy. Syrop polecam przygotować od razu po zerwaniu kwiatów, gdy są one najświeższe. Do przygotowania potrzebujemy:

  • 20 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty rozłóż na białym papierze np. na balkonie i pozostaw na ok. 1 godzinę, aby ewentualne robaczki mogły opuścić kwiaty. Po tym czasie przejrzyj kwiaty czy aby na pewno nie został żaden mieszkaniec. Nie myjemy kwiatów tylko jeśli byłoby to konieczne to można je wypłukać, ale np. w misce z wodą (oby tylko nie była to woda bieżąca, która wypłucze pyłek z kwiatów).
  2. Odciąć drobne gałązki z kwiatami. Najlepiej zrobić to nożyczkami bezpośrednio nad garnkiem.
  3. W drugim garnku gotujemy wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn.
  4. Gorącym syropem zalewamy kwiaty, mieszamy je i, przykrywamy garnek talerzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Chłodny syrop odstawiamy na 2- 4 dni w chłodne, ciemne miejsce. Raz dziennie mieszamy.
  6. Po tym czasie syrop przecedzamy przez gazę lub pieluchę tetrową. Gotujemy i od razu przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek.
  7. Zakręcamy i postawiamy na zakrętkach do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  8. Syrop można przechowywać w ciemny miejscu np. w piwnicy od 6- 12 miesięcy. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: