Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, a jego smak stanowi wyjątkowe urozmaicenie potraw. Dlatego właśnie w wielu domach jest to niezastąpiony dodatek nie tylko w kuchni. Zdradzamy najlepsze triki na to, jak obrać czosnek szybko, bez bałaganu i przykrego zapachu pozostającego na dłoniach.
Obieranie czosnku z wykorzystaniem mikrofali? Brzmi niestandardowo, ale naprawdę działa. Wystarczy kilka ząbków w miseczce wstawić do kuchenki mikrofalowej na 10-20 sekund. Po tym czasie łupinki powinny same odpaść albo odejść bez żadnego wysiłku.
Chcąc szybko pozbyć się skórki z czosnku tak, aby na dłoniach nie został nieprzyjemny zapach, możemy wykorzystać także... słoik. Do środka należy włożyć ząbki czosnku, zakręcić słoik i energicznie nim potrząsać. W tym przypadku łupinki również odpadną same.
Czosnek można łatwo obrać również przy pomocy małego, ostrego nożyka. Nie trzeba nawet wcześniej oddzielać ząbków od główki. Wystarczy przytrzymać czosnek i po kolei wbijać nożyk. Cofając go, ząbki będą wychodzić obrane. Filmik ukazujący tę metodę był prawdziwym hitem internetu. Podobne można znaleźć teraz na platformach tj. Instagram czy TikTok.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina