Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do prawidłowego wzrostu rośliny potrzebują mikro- i makroelementy, a te pobierają z ziemi. Poza podlewaniem musimy zatem pamiętać o nawożeniu paproci, jeśli chcemy dłużej cieszyć się ich pięknym wyglądem. Zdradzamy więc kilka prostych przepisów na domowy nawóz.
Skorupki jajek zawierają bardzo dużo mikroelementów, które pozytywnie wpływają na wzrost i wzmocnienie roślin. Doskonale sprawdzą się zatem jako baza do domowego nawozu. Należy jedynie przełożyć je do słoika i zalać wodą po ugotowaniu jajek. Taką mieszankę zostawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie wystarczy odcedzić skorupki, które możemy pokruszyć i włożyć do ziemi w doniczce, a wodę wykorzystać do regularnego nawożenia kwiatów.
Pomocna w pielęgnacji roślin będzie także skórka od banana. Jest ona bogatym źródłem potasu, fosforu czy wapnia, dzięki czemu poprawi się ukorzenienie i kwitnienie. Podobnie jak w przypadku skorupek jaj, trzy skórki należy włożyć do słoika i zalać wodą. Nawóz otrzymujemy jednak znacznie szybciej, gdyż jest już gotowy po kilku dniach.
Ostudzony napar z pokrzywy, szałwii, rumianku czy skrzypu polnego to świetny nawóz nie tylko do paproci. Taki ziołowy napój odkazi ziemię, a więc w ten sposób zapobiegniemy rozwojowi bakterii. Możemy nim także spryskiwać raz w miesiącu liście roślin, aby uodpornić je na grzyby pleśniowe.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina