Nawóz z pokrzywy - jak zrobić go prawidłowo? Wzmacnia rośliny, przyśpiesza ich wzrost i plonowanie

Jednym z najczęściej stosowanych naturalnych metod wzmacniana rośliny jest nawóz z pokrzywy. Jak zrobić go jednak prawidłowo? Choć nie jest to skomplikowane, w trakcie jego przygotowania często popełniane są błędy. Wyjaśnimy dziś, na co zwrócić uwagę.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Naturalny nawóz z pokrzywy to nic innego jak zrobiona z tej rośliny gnojówka. Zawiera duże ilości azotu, potasu, magnezu, żelaza, wapnia i krzemu, a także witaminy A, B, C i K oraz naturalne przeciwutleniacze. Przefermentowana pokrzywa działa na rośliny wzmacniająco, przyśpiesza ich wzrost i plonowanie. Warto wiedzieć, że użyta jako oprysk może pomóc w ochronie roślin przed szkodnikami. Dzięki tym wszystkim zaletom działkowcy i niewielcy plantatorzy lubią sięgać po tę ekologiczną opcję oprysku czy nawozu. Wyjaśnimy dziś jak ją zrobić i na co zwrócić uwagę przy jej tworzeniu.

Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Nawóz z pokrzywy - jak zrobić go prawidłowo? Oto instrukcja

Aby przygotować około 10 litrów gnojówki z pokrzywy, będzie potrzebne nam kilka rzeczy. Oto lista:

  • 1 kg świeżych młodych pokrzyw pociętych na mniejsze części.
  • 10 litrów wody
  • Plastikowe wiadro lub beczka

Instrukcja przygotowania:

  1. Rozdrobnione pokrzywy układamy na dnie wiadra
  2. Zalewamy wodą.
  3. Przykrywamy wiadro: pojemnik przykrywamy gazą lub siatką. 
  4. Pojemnik ustawiamy w zacisznym, lekko zacienionym miejscu na dwa tygodnie.
  5. Fermentującą zawartość mieszamy codziennie! Roztwór ten ma bardzo nieprzyjemny zapach, dlatego też nie należy ustawiać go blisko domu.
  6. Gnojówka z pokrzywy będzie gotowa, kiedy z powierzchni wody zniknie piana, a roztwór zmieni kolor na lekko brunatny.

Uważaj, aby nie popełnić tych popularnych błędów

Podczas przygotowywania gnojówki z pokrzywy zdarza się popełniać błędy. Oto kilka najpopularniejszych, na które musimy szczególnie zwrócić uwagę:

  1. Wiadro na gnojówkę nie może być metalowe. Chodzi o to, że tworzywo jest obojętne chemicznie i nigdy nie wejdzie w reakcję z fermentującymi pokrzywami, a metalowe, nawet ocynkowane, może korodować
  2. Podczas przykrywania wiadra użyjmy czegoś przepuszczającego powietrze. Nie można go zamykać, gdyż fermentacja pokrzywy powinna zachodzić przy udziale tlenu.
  3. Gnojówkę ustaw w odpowiedniej odległości od domu. Silnie nieprzyjemny zapach może drażnić.
  4. Gnojówka z pokrzywy przed użyciem wymaga rozcieńczenia. Jeżeli zależy nam na wzmocnieniu roślin, przygotowujemy 1 część gnojówki na 10 części wody, do oprysku natomiast wykorzystujemy 1 część gnojówki na 20 części wody.
  5. Dajmy gnojówce czas i nie używajmy jej po kilku dniach. Proces fermentacji przy ciepłej pogodzie trwa tydzień może dwa, a gdy jest chłodno, przebiega wolniej.
  6. Mieszamy gnojówkę codziennie, a nie co kilka dni, aby powietrze dostało się do roztworu.
  7. Pokrzywy zbieraj jedynie młode. Takie, które nie zakwitły.

Co można pryskać gnojówką z pokrzywy?

Gnojówka z pokrzywy używana do podlewania świetnie sprawdza się w przypadku większości warzyw, a także ozdobnych roślin w ogrodzie, zarówno jedno, jak i wieloletnich. Regularnie stosowana wzmacnia je, wzbogaca o cenne składniki odżywcze, wspomaga tworzenie się chlorofilu w liściach, a także przyciąga dżdżownice, które spulchniają glebę. Możemy używać go także jako oprysk. Świetnie sprawdzi się wtedy jako nawóz dolistny. Skutecznie zwalcza on również mszyce, stonki, przędziorki, miseczniki czy tarczniki. Pomaga też przy niektórych chorobach grzybowych, np. przy mączniaku czy szarej pleśni. Radzi sobie również np. z zarazą ziemniaczaną na pomidorach.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: