Czy ziemniaki tuczą? Lista produktów, które warto ograniczyć w codziennej diecie. Obalamy dietetyczne mity

Czy ziemniaki tuczą? Zapewne wiele osób na to pytanie odpowiedziałoby twierdząco, jednak nic bardziej mylnego. Ziemniaki możemy bez obaw włączyć do naszej diety, nawet jeśli jesteśmy na redukcji. Niestety te często powielane mity nie dotyczą tylko tego produktu.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Małgorzata Socha na diecie? Zajada się boczkiem! Czym karmi dzieci?

Przede wszystkim należy zacząć od tego, że nie tyjemy od żadnego konkretnego produktu. Nadprogramowe kilogramy to efekt spożywania zbyt dużej ilości kalorii. Zatem największe znaczenie powinno mieć nie to, co jemy, a ile. Oczywiście niektóre z produktów mają tych kalorii znacznie więcej i to z nimi powinniśmy być ostrożni, ale kluczowe podczas odchudzania jest dostosowywanie posiłków do indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. 

Edyta HerbuśAżurowe bluzki to hit na lato 2022! Ta Edyty Herbuś ma wyjątkowy kolor

Czy ziemniaki tuczą? Najczęściej powielany mit dietetyczny

100 g ziemniaków to jedynie około 70 g kcal. Jest to znacznie mniejsza kaloryczność niż chociażby bananów. Nie należy z nich zatem rezygnować w codziennej diecie. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób ich obróbki oraz podanie. Smażenie na głębokim tłuszczu lub polanie ugotowanych ziemniaków tłuszczem znacznie podniesie ilość dostarczonych organizmowi kalorii. 

Na ten często powielany mit w swoim wpisie zwróciła uwagę Kasia Guzik, której udało się schudnąć już ponad 93 kg: 

Pozbawiłabym prawa wykonywania zawodu każdego 'dietetyka', który nakazuje zdrowym ludziom eliminować z jadłospisu to jakże wartościowe warzywo. (...) Bo musicie wiedzieć, że eliminując z jadłospisu ziemniaki eliminujecie produkt bogaty w potas, magnez oraz witaminę C. Dodatkowo ziemniaki zawierają też miedź, fosfor, żelazo, mangan, cynk, jod, witaminę A, B1, B2, B3, B6, B9, PP. I oczywiście błonnik, który ułatwia trawienie i reguluje pracę jelit. Ale, to na co zawsze należy zwracać uwagę wspominając o roli ziemniaków w diecie (głównie w redukcji wagi), to najwyższy ze wszystkich produktów spożywczych indeks sytości. Aż 323%. Dla porównania, indeks sytości makaronu pełnoziarnistego to 188%, pieczywa pełnoziarnistego 157%, a ryżu brązowego zaledwie 132%.
 

Zdrowe nie oznacza małokaloryczne. Lista produktów, na które powinniśmy uważać w naszej diecie

Często mity są też powielane w drugą stronę, tzn. produkt jest "fit" lub "zdrowy" to znaczy, że można go jeść bez ograniczeń. No niestety tak to nie działa, ale nie oznacza to, że należy z nich zrezygnować. Wystarczy jedynie kontrolować spożywaną ilość takiego produktu. Mowa tutaj chociażby o: 

  • awokado — jest doskonałym zamiennikiem masła oraz stanowi bazę do pysznego guacamole. Awokado to źródło m.in. witaminy A, B, kwasu foliowego, wapnia czy potasu. Jednak już 100 g dostarcza naszemu organizmowi ok. 160 kalorii, 
  • suszone owoce — często określane są jako zdrowy zamiennik chipsów i bez wątpienia tak jest. Mogą stanowić smaczną przekąskę lub dodatek do owsianki. Trzeba natomiast pamiętać, że np. już 100 g suszonych moreli czy śliwek to ok. 240 kcal, a fig ok. 249 kcal,
  • orzechy — podobnie jest z orzechami, które, choć również zdrowe, to są bardzo kaloryczne. 100 g orzechów włoskich to ponad 650 kcal, a laskowych to niemal 629 kcal. 

KomarRośliny odstraszające komary. Warto mieć je latem w domu i ogrodzie

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Po nich głód może dopaść cię szybciej 

Chcąc zrzucić nadprogramowe kilogramy, należy uważać również na produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli powyżej 70. Wiele osób uważa, że na IG powinny zwracać uwagę osoby borykające się z cukrzycą lub insulinoopornością. Jednak spożycie produktów, po których gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi, przyczynia się, chociażby do szybszych napadów głodu. Co więcej, utrzymywanie niskiego i w miarę stałego poziomu glukozy, zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. 

W codziennej diecie warto ograniczyć zatem produkty tj. gotowana marchew, gotowany bób, daktyle suszone, dynia, arbuz, pieczone ziemniaki, białe pieczywo czy płatki kukurydziane. 

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: