Wsyp do prania dwie łyżki soli i zobacz, co się stanie. Ten banalny trik cię zachwyci

Sól to zapewne najczęściej używana przyprawa w każdej kuchni. Jak się okazuje, może być też niezastąpionym produktem w... łazience. Już dwie łyżki soli wsypane do pralki, mogą przynieść zadziwiające efekty.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Fusy od kawy, cola, sól mogą mieć nietypowe zastosowanie

Sól przede wszystkim dla większości z nas stanowi obowiązkowy dodatek do dań, który nadaje im wyrazistość i smak. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to jej jedyne zastosowanie. Doskonale sprawdzi się również w roli środka piorącego i czyszczącego. 

Wystarczy dodać do prania dwie łyżki soli. Prosty trik, który powinien znać każdy 

Sól to doskonały odświeżacz koloru. Świetnie sprawdzi się zatem, jeśli chcemy przywrócić zszarzałym firankom śnieżnobiałą biel lub spowolnić proces płowienia koloru ulubionych ubrań. Wystarczy jedynie do prania dodać dwie łyżki soli. Ten trik ma jeszcze jeden ważny atut. Sól dodana do prania dodatkowo zmiękczy wodę, dzięki czemu utrudni osadzanie się kamienia. 

Sól można wykorzystać na mocniejsze zabrudzenia 

Sól słynie także ze swoich właściwości odplamiających. Przy jej wykorzystaniu możemy pozbyć się plam z wina, atramentu czy potu. Należy posypać plamę solą lub zanurzyć ubranie w roztworze soli z wodą i pozostawić na kilka godzin, a następnie wyprać w pralce

Jak jeszcze można wykorzystać sól w łazience? Pozbędziesz się z nią nieprzyjemnych zapachów 

Jeśli mamy problem z brzydkim zapachem wydobywającym się z odpływów, również warto sięgnąć po sól, która doskonale go zniweluje. Wystarczy wsypać sól do odpływu, zostawić na minimum godzinę, a następnie zalać go wrzącą wodą. 

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: