Co zrobić z rabarbaru - przepis na letnią sjestę oraz zimowe smakołyki

Co zrobić z rabarbaru i jak przechowywać to warzywo? Sprawdź proste i szybkie przepisy na kompot bez dodatku cukru i rabarbar pod kruszonką.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Rabarbar to wyjątkowe warzywo o dużych liściach i różowych łodyżkach, jego lekko kwaskowatym smakiem możemy cieszyć się już od kwietnia aż do lipca. Ta niskokaloryczna roślina (15 kcal na 100 g) idealnie nadaje się do przygotowania tradycyjnego kompotu oraz letniego ciasta pod pierzynką. Przepis na smaki lata z rabarbaru oraz skuteczne patenty na przechowywanie znajdziesz w dalszej części artykułu.

Rabarbar pod kruszonką - przepis na deser 

Prawdziwa słodko-kwaśna uczta, która najlepiej smakuje w towarzystwie lodów o delikatnym smaku. Rabarbar pod kruszonką można przygotować w mgnieniu oka z krótkiej listy składników. 

Lista produktów: 

  • rabarbar - 1 kg,
  • masło - 130 g,
  • mąka pszenna - 150 g,
  • mąka migdałowa - 50 g,
  • cynamon - 5 g,
  • cukier - 50 g,
  • brązowy cukier - 100 g,
  • cukier puder - 50 g,
  • sól - 3 g.

Przygotowanie: 

Etap 1

  • Na początek rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki (2 lub 3 cm) 
  • Pokrojony rabarbar przekładamy na patelnię i wlewamy 2 łyżki wody. 
  • W kolejnym kroku posypujemy warzywo cukrem (2 rodzaje) i następnie dusimy przez około kwadrans. Należy pamiętać o regularnym mieszaniu. 
  • W momencie, gdy warzywo stanie się miękkie, odstawiamy patelnię z rabarbarem do ostygnięcia. 

Etap 2 

  • Czas na przygotowanie kruszonki. Mieszamy wszystkie pozostałe składniki i ugniatamy do momentu uzyskania kruchego ciasta

Etap 3 

  • Formę do pieczenia smarujemy masłem i przekładamy do niej rabarbar. Następnie na wierzch wykładamy kruszonkę. Ciasto z rabarbarem pieczemy przez około 40 minut w temperaturze  180°C. Po ostudzeniu rabarbar pod kruszonką porcjujemy i dokładamy łyżkę ulubionych lodów lub bitą śmietaną. To bardzo prosty i szybki patent na letni deser oraz dziecięce przyjęcie urodzinowe. 

Zobacz też: Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju. Przepis, który warto wykorzystać podczas wiosennych przyjęć

Ciasto z rabarbarem w zestawie z kompotem 

Kompot z rabarbaru wyróżnia się delikatnym, różowym kolorem, który zachwyci najmłodszych. Taki naturalny napój bez dodatku cukru to doskonała alternatywa dla słodzonych napojów. 

Lista składników oraz przepis: 

Do przygotowania kompotu będziemy potrzebować kilka gałązek rabarbaru oraz kilka jabłek. Rabarbar należy obrać, jabłka pokroić i następnie gotujemy wywar przez około pół godziny lub odrobinę dłużej. Dodatkową dawkę słodyczy zapewni kilka daktyli. 

Jak mrozić rabarbar krok po kroku? 

Wyjątkowy smak rabarbaru można zachować na dłużej, jak mrozić rabarbar

  • Roślinę należy oczyścić, pokroić i zasypać cukrem. 
  • Tak przygotowane warzywo układamy na tacce, którą następnie umieszczamy w zamrażalniku. 

Rabarbar na zimowe wypieki można przechować też w słoiku. W tym celu oczyszczone łodygi kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, brzegi słoików wycieramy, zakręcamy i całość pasteryzujemy przez około 10 minut. 

Zobacz też: Rabarbar pod kruszonką - letni deser z kilku składników. Palce lizać

Więcej o: