Rabarbar to wyjątkowe warzywo o dużych liściach i różowych łodyżkach, jego lekko kwaskowatym smakiem możemy cieszyć się już od kwietnia aż do lipca. Ta niskokaloryczna roślina (15 kcal na 100 g) idealnie nadaje się do przygotowania tradycyjnego kompotu oraz letniego ciasta pod pierzynką. Przepis na smaki lata z rabarbaru oraz skuteczne patenty na przechowywanie znajdziesz w dalszej części artykułu.
Rabarbar pod kruszonką - przepis na deser
Prawdziwa słodko-kwaśna uczta, która najlepiej smakuje w towarzystwie lodów o delikatnym smaku. Rabarbar pod kruszonką można przygotować w mgnieniu oka z krótkiej listy składników.
Lista produktów:
Przygotowanie:
Etap 1
Etap 2
Etap 3
Zobacz też: Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju. Przepis, który warto wykorzystać podczas wiosennych przyjęć
Ciasto z rabarbarem w zestawie z kompotem
Kompot z rabarbaru wyróżnia się delikatnym, różowym kolorem, który zachwyci najmłodszych. Taki naturalny napój bez dodatku cukru to doskonała alternatywa dla słodzonych napojów.
Lista składników oraz przepis:
Do przygotowania kompotu będziemy potrzebować kilka gałązek rabarbaru oraz kilka jabłek. Rabarbar należy obrać, jabłka pokroić i następnie gotujemy wywar przez około pół godziny lub odrobinę dłużej. Dodatkową dawkę słodyczy zapewni kilka daktyli.
Jak mrozić rabarbar krok po kroku?
Wyjątkowy smak rabarbaru można zachować na dłużej, jak mrozić rabarbar?
Rabarbar na zimowe wypieki można przechować też w słoiku. W tym celu oczyszczone łodygi kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, brzegi słoików wycieramy, zakręcamy i całość pasteryzujemy przez około 10 minut.
Zobacz też: Rabarbar pod kruszonką - letni deser z kilku składników. Palce lizać