Zrób kulki z folii aluminiowej i połóż je na patelni. Kuchenny trik, dzięki któremu sporo zaoszczędzisz

Dania gotowane na parze są nie tylko bardzo zdrowe, ale również pyszne. Nie każdy może pozwolić sobie jednak na zakup takiego urządzenia, a często nie mamy już także miejsca w kuchennych szafkach, aby go trzymać. Parowar możemy zastąpić w szybki i tani sposób. Wystarczy wykorzystać folię aluminiową.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Co zrobić, aby banany tak szybko nie dojrzewały? Poznaj 3 nietypowe zastosowania folii spożywczej

Gotowanie na parze to doskonały wybór dla osób, które nie tylko chcą zgubić nadprogramowe kilogramy. Do takich potraw nie musimy dodawać tłuszczu ani soli, ale co najważniejsze taka obróbka termiczna pozwala zachować w daniu więcej witamin niż podczas tradycyjnego gotowania. Nie trzeba jednak od razu kupować w tym celu parowaru. Wystarczy wykorzystać trik z folią aluminiową. 

Małgorzata Rozenek-Majdan"Fantastyczny look" Małgorzaty Rozenek. Ta sukienka to hit na lato

Folia aluminiowa — czy strona ma znaczenie?

Folia aluminiowa ma dwie strony — błyszczącą i matową. Choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, to każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami. Lśniąca strona izoluje ciepło, a matowa je przepuszcza

Oznacza to, że podczas pieczenia powinniśmy owijać danie błyszczącą stroną do wewnątrz. W ten sposób podtrzymamy wysoką temperaturę potrawy. Natomiast chcąc przedłużyć świeżość przechowywanego produktu, powinniśmy owinąć go do wewnątrz stroną matową. Ograniczymy bowiem wówczas dopływ ciepłej temperatury. 

Fusy po kawieFusy po kawie wylewasz do zlewu? Zatkasz rury. Usuwaj je w ten sposób

Ten kuchenny trik świetnie sprawdzi się do gotowania na parze

Osoby, które nie mają w domu parowaru, nie muszą rezygnować z przygotowywania potraw na parze. Wystarczy uformować trzy kulki z folii aluminiowej (błyszczącą stroną do wewnątrz) i położyć je na patelni. Następnie wlewamy wodę na patelnię do połowy wysokości kulek i kładziemy na to talerz z potrawą, którą chcemy przygotować np. rybą lub warzywami. Patelnię przykrywamy przykrywą i włączamy palnik. Po ok. 10 minutach wnętrze wypełni się parą. 

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina 

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: