Piekarnik ulega zabrudzeniom bardzo łatwo. Wystarczy tłuszcz, albo zbyt wysoka temperatura. Ponieważ szyba w piekarniku jest przezroczysta, od razu da się zauważyć żółte i brązowe zabrudzenia, spowodowane np. przypaleniem. Ten sam problem dotyczy szuflad w piekarniku, oraz metalowych kratek. Pomimo tego, że mogą być ciemne, stają się lepkie i pokrywa je warstwa przypalonej masy. Z piekarnikiem w takim stanie trzeba szybko zrobić porządek. Mamy na to sposób!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wyciągnij z piekarnika wszystkie blachy, kratki i prowadnice. Upewnij się, że śruby nie są poluzowane, a twój piekarnik jest chłodny i nie znajdują się w nim żądne naczynia żaroodporne, czy patelnie. Pozbądź się papieru do pieczenia, lub folii zalegającej na blachach. Sprawdź, czy masz w domu sodę i ocet.
Soda oczyszczona i ocet to koszt zaledwie kilku złotych. Mieszanka tych produktów z wodą może stać się niezawodną mieszanką na niemal wszystkie zabrudzenia. Wystarczy połączyć je w proporcjach: 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 łyżka octu, 1 łyżki wody. Taką substancję przelej do opakowania z "psikaczem". Teraz wystarczy spryskać nią blachy i umyć, bez szorowania! Ta metoda sprawdzi się też w przypadku rozkręconych wcześniej szyb piekarnika. Warto jednak pozostawić je w ów płynie na dłuższą chwilę.
Zanim sięgniesz po sodę i ocet, możesz spróbować też innej metody. Wiele piekarników ma opcję samoczyszczenia, która polega na wlaniu do blach wody i ustawieniu piekarnika na termoobieg, a dokładniej- temperaturę do ok. 200 stopni Celsjusza. Po kilkunastu minutach powinien być o wiele czystszy niż przed tym "zabiegiem". Jeśli efekt nie jest wystarczający- spróbuj powyższej metody z octem i sodą.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina