Pryskający olej podczas smażenia? Przetrzyj patelnię tym produktem i pozbądź się problemu

Miłośnicy smażonych potraw z pewnością niejednokrotnie spotkali się z tym problemem. Pryskający podczas smażenia tłuszcz nie tylko utrudnia gotowanie, ale przede wszystkim jest niebezpieczny. Można temu jednak zapobiec. Wystarczy do tego produkt, który większość z nas ma w swojej kuchni.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Tłuszcz pozostający na kuchence, blacie, a nawet ścianach to często niejedyny problem podczas smażenia. Pryskający olej może powodować trudne do usunięcia plamy na ubraniach, a także poparzenia skóry. Warto znać zatem ten prosty trik, który ułatwi nam obróbkę dań. 

Magdalena LamparskaMagdalena Lamparska jest w ciąży! Brzuszkiem pochwaliła się w sieci

Dlaczego olej pryska podczas smażenia? Odpowiedzialna jest za to... woda

Jeśli podczas smażenia woda będzie miała kontakt z tłuszczem, to jego pryskanie w każdą stronę jest nieuniknione. Wraz ze wzrostem temperatury dochodzi do parowania wody również tej "uwięzionej" w oleju. Stara się bowiem za wszelką cenę stamtąd wydostać, w efekcie czego ją "rozsadza".

Chcąc tego uniknąć, powinniśmy nie tylko dokładnie wytrzeć patelnię przed jej użyciem, ale i osuszyć produkty, które chcemy na nią wrzucić. Nadmiar wody z łatwością odsączymy ręcznikiem papierowym.  

Prosty trik na pryskający olej? Wystarczy, że przetrzesz patelnię tym produktem 

Ocet doskonale pochłania wodę, a zatem warto wykorzystać go, jeśli chcemy pozbyć się problemu "strzelającego" tłuszczu. Musimy jedynie kawałek ręcznika papierowego delikatnie nasączyć octem i przetrzeć dokładnie powierzchnię patelni. Tyle. Z pewnością zauważycie różnicę. 

PiętySposób na gładkie pięty. Przygotuj stopy na lato za mniej niż 5 zł

Ten patent warto znać. Na pryskający tłuszcz najlepsza jest... sól 

Ocet to nie jedyny sposób na skuteczne rozwiązanie problemu. Pomocna będzie również sól. Ma ona bowiem właściwości higroskopijne. Wystarczy jedynie przed wlaniem oleju wsypać na patelnię łyżeczkę soli

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: