Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Tłuszcz pozostający na kuchence, blacie, a nawet ścianach to często niejedyny problem podczas smażenia. Pryskający olej może powodować trudne do usunięcia plamy na ubraniach, a także poparzenia skóry. Warto znać zatem ten prosty trik, który ułatwi nam obróbkę dań.
Jeśli podczas smażenia woda będzie miała kontakt z tłuszczem, to jego pryskanie w każdą stronę jest nieuniknione. Wraz ze wzrostem temperatury dochodzi do parowania wody również tej "uwięzionej" w oleju. Stara się bowiem za wszelką cenę stamtąd wydostać, w efekcie czego ją "rozsadza".
Chcąc tego uniknąć, powinniśmy nie tylko dokładnie wytrzeć patelnię przed jej użyciem, ale i osuszyć produkty, które chcemy na nią wrzucić. Nadmiar wody z łatwością odsączymy ręcznikiem papierowym.
Ocet doskonale pochłania wodę, a zatem warto wykorzystać go, jeśli chcemy pozbyć się problemu "strzelającego" tłuszczu. Musimy jedynie kawałek ręcznika papierowego delikatnie nasączyć octem i przetrzeć dokładnie powierzchnię patelni. Tyle. Z pewnością zauważycie różnicę.
Ocet to nie jedyny sposób na skuteczne rozwiązanie problemu. Pomocna będzie również sól. Ma ona bowiem właściwości higroskopijne. Wystarczy jedynie przed wlaniem oleju wsypać na patelnię łyżeczkę soli.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina