Co jeść w upalne dni, a czego unikać? Ta dieta na lato to skuteczny sposób, aby się schłodzić

Jak przetrwać upały? Jest wiele sposobów, ale ten, od którego warto zacząć to dieta. Istnieje specjalna dieta na lato i wcale nie chodzi tu o dietę odchudzającą. Podpowiadamy, co najlepiej jeść, aby schłodzić organizm i przetrwać najwyższe temperatury.

Co jeść latem, a czego unikać? Rozwiewamy dietetyczne wątpliwości. To nie jest letnia dieta odchudzająca, ale ochładzająca. Ta wiedza przyda się szczególnie przy największych upałach.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Anna Lewandowska zorganizowała Q&A. Odpowiedziała na pytania o alkohol

Dania na upały nie muszą być zimne. Te potrawy są idealne na lato!

W niektórych krajach, aby chronić się przed wysokimi temperaturami, unika się potraw chłodzących organizm, a wybiera te, które mają za zadanie jeszcze bardziej go pogrzać. Przykładowo, w Indiach i Meksyku, popularne są dania z użyciem curry, kardamonu, cynamonu, czy chilli. Dodając te przyprawy do rozmaitych dań, przyzwyczaisz swój organizm do upałów i sprawisz, że będzie lepiej się bronił.

Te produkty, które schładzają organizm to idealna dieta na lato

Latem przede wszystkim trzeba nawadniać organizm. Preferowane są dania lekkie, ale i sycące. Obecność owoców i warzyw jest tutaj obowiązkowa, ale niektóre z nich są wyjątkowo wskazane podczas upałów. Aby schłodzić organizm, możesz zrobić z nich np. chłodnik, lup gazpacho, albo dodać do letniej sałatki. Zawierają dużo wody i znakomicie smakują właśnie na chłodno. Zaliczamy do nich m.in. Ogórka, cukinię, rzodkiewkę, arbuza, truskawki, grejpfruta, melona, brzoskwinie, maliny i ananasa. Co ciekawe, w dowolnym połączeniu smakują wyjątkowo i soczyście.

To nie jest dieta na upały! Pomimo to, wiele osób stosuje ją latem

Niestety, niektóre produkty znacznie wzmagają uczucie gorąca. To przede wszystkim potrawy zawierające dużo soli, oraz napoje z dodatkiem chmielu. Poniekąd w wakacje tradycją jest rodzinne grillowanie, ale lepiej praktykować je wieczorami, niż w pełnym słońcu. Inuici wybierają tłuste potrawy właśnie po to, aby uchronić się przed zimnem. Jeśli decydujesz się na dania z grilla w pełnym słońcu, zamień karkówkę np. na pierś z kurczaka, a bakłażana na szparagi. Pamiętaj jednak, że każdy organizm jest inny i każdy rodzaj diety, należy najpierw skonsultować z dietetykiem, robiąc wcześniej odpowiednie badania. 

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: