Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wbrew pozorom uprawa pomidorów nie należy do trudnych, nic więc dziwnego, że to warzywo tak chętnie wybierane jest do naszych ogródków. Jednym z najważniejszych elementów, o którym należy pamiętać w ich przypadku, jest regularne podlewanie — podczas upalnych dni nawet codziennie. Nie można przy tym zapominać o nawożeniu. Do tego zaś potrzebne będą drożdże.
Stosowanie nawozu z drożdży niesie za sobą wiele zalet. Wśród najważniejszych znajduje się stymulowanie rozwoju systemu korzeniowego, co przekłada się na przyspieszenie wzrostu rośliny i bujniejsze plony. Ponadto drożdże są bogate m.in. w witaminy z grupy E, B oraz minerały tj. magnez, wapń czy żelazo. Ten produkt, który zazwyczaj wykorzystujemy w kuchni, wspiera rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych, zapobiegając powstaniu grzybów chorobotwórczych.
Do nawozu potrzebujemy jedynie drożdży piekarskich, cukru i wody. Najlepsza będzie deszczówka, która zawiera więcej wartościowych dla roślin składników. Przygotować możemy go na dwa sposoby:
Chcąc osiągnąć najlepsze efekty, nawóz z drożdży warto zacząć stosować już wiosną i kontynuować aż do późnego lata. Nie podlewamy nim jednak pomidorów codziennie. Efekty zobaczymy, używając go nie częściej niż co dwa tygodnie.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina