Musztarda wytwarzana jest z nasion gorczycy. To rodzaj pikantnego sosu, który może być dodatkiem do wielu dań. W sezonie letnim jest niemal nieodłączna przy jedzeniu potraw z grilla. Warto jednak poznać jej inne zastosowania, a tych jest naprawdę wiele.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Musztarda w niewielkiej ilości, może sprawdzić się jako dodatek domowych maseczek. Ma dużo witaminy E i może działać jak peeling, wystarczy zmieszać ją z chłodnym jogurtem. Nałożona na włosy również może dać pozytywne efekty. Przyspieszy wzrost włosa i nawilży wysuszone pasma.
Musztarda ma bardzo intensywny zapach, który może nie spodobać się niektórym owadom. Oprysk z dodatkiem musztardy z powodzeniem spłoszy ślimaki, mszyce, stonki i mrówki. Możesz też zakupić sproszkowaną musztardę, którą warto rozsypać w miejscach, gdzie pojawiają się nornice i krety.
Musztarda pomaga na ból gardła! Chcesz to sprawdzić? Musztardę zmieszaj z sokiem z cytryny i dodaj łyżeczkę soli, rozcieńcz mieszankę wodą i wypłucz nią gardło. Ten sposób jest znany od lat i był stosowany jeszcze przez prababcie i pradziadków. Gorczyca ma też właściwości odkażające. Jest pikantna i, mimo że leczenie ran nie będzie należało do przyjemnych, może być bardzo skuteczne.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina