Są takie rośliny, które będą najsmaczniejsze, jeśli zasadzisz je w określonym czasie. Wakacje to idealny moment na zasadzenie smacznych warzyw, które będą świetnym dodatkiem do wielu dań. Sezonowe warzywa są też bogate w witaminy, a sadzi się je bardzo łatwo. Podpowiadamy, co to za gatunki.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Lipiec to idealny czas, aby sadzić warzywa odporne na wysokie temperatury. W takich warunkach wyrośnie m.in. sałata krucha i masłowa. Możesz zasadzić też buraka ćwikłowego, liściowego, cebulę siedmiolatkę, endywię, fasolę, kapustę pekińską, koper ogrodowy i włoski. Wyrośnie też zasadzona w lipcu rzepa, roszponka, rzeżucha, rzodkiew, sałata łodygowa, szczypiorek i szpinak.
W lipcu nie tylko zasadzisz warzywa, ale i zjesz te, które wyrosną. Najsmaczniejsze będą skąpane w lipcowym słońcu: pomidory, ogórki, brokuły, kalafior, marchew, ziemniaki, różne odmiany kapusty i sałaty, cebula, czosnek, pietruszka, cukinia, bób, groszek, fasola szparagowa. Warto dowiedzieć się, jakie potrawy smakują z nimi najlepiej, ponieważ warzywa sezonowe są zdecydowanie najzdrowsze.
Warzywa sezonowe, odpowiednie dla klimatu, w którym się znajdujesz, będą najzdrowsze z kilku powodów. Przede wszystkim, mają największą wartość odżywczą, a czas, który spędziły od zerwania do spożycia, jest krótki, a więc masz pewność, że są bardzo świeże. W ten sposób nie tracą niezbędnych witamin i możesz mieć pewność, że nie potrzebowały środków chemicznych, aby zdrowo rosnąć.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina