Jakie warzywa można sadzić w lipcu? To najlepszy czas dla tych roślin! Gwarantuje obfite plony

Jakie warzywa sadzić w lipcu, a z jakich lepiej zrezygnować? Podpowiadamy, co sadzić latem, aby otrzymać najbardziej obfite i cieszyć się sezonowymi warzywami, które są uznawane za najzdrowsze. To źródło wszelkich witamin i znakomity dodatek do letnich dań.

Są takie rośliny, które będą najsmaczniejsze, jeśli zasadzisz je w określonym czasie. Wakacje to idealny moment na zasadzenie smacznych warzyw, które będą świetnym dodatkiem do wielu dań. Sezonowe warzywa są też bogate w witaminy, a sadzi się je bardzo łatwo. Podpowiadamy, co to za gatunki.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Joanna Koroniewska pokazała piękny ogród Katarzyny Dowbor

Jakie warzywa można sadzić w lipcu? To idealny czas dla tych warzyw

Lipiec to idealny czas, aby sadzić warzywa odporne na wysokie temperatury. W takich warunkach wyrośnie m.in. sałata krucha i masłowa. Możesz zasadzić też buraka ćwikłowego, liściowego, cebulę siedmiolatkę, endywię, fasolę, kapustę pekińską, koper ogrodowy i włoski. Wyrośnie też zasadzona w lipcu rzepa, roszponka, rzeżucha, rzodkiew, sałata łodygowa, szczypiorek i szpinak.

Kasia CichopekKasia Cichopek w wakacyjnej sukience za 499 zł. "Wyglądasz jak modelka"

Jakie warzywa w lipcu smakują najlepiej? To doskonały czas na plony

W lipcu nie tylko zasadzisz warzywa, ale i zjesz te, które wyrosną. Najsmaczniejsze będą skąpane w lipcowym słońcu: pomidory, ogórki, brokuły, kalafior, marchew, ziemniaki, różne odmiany kapusty i sałaty, cebula, czosnek, pietruszka, cukinia, bób, groszek, fasola szparagowa. Warto dowiedzieć się, jakie potrawy smakują z nimi najlepiej, ponieważ warzywa sezonowe są zdecydowanie najzdrowsze. 

Jak dbać o monsterę, aby zachwycała rozmiarami? Wystarczy przestrzegać tylko kilku banalnych zasadJak dbać o monsterę, aby zachwycała rozmiarami? Przestrzegaj tych zasad

Dlaczego warto jeść warzywa sezonowe? Sprawdź, co sadzić w lipcu i korzystaj!

Warzywa sezonowe, odpowiednie dla klimatu, w którym się znajdujesz, będą najzdrowsze z kilku powodów. Przede wszystkim, mają największą wartość odżywczą, a czas, który spędziły od zerwania do spożycia, jest krótki, a więc masz pewność, że są bardzo świeże. W ten sposób nie tracą niezbędnych witamin i możesz mieć pewność, że nie potrzebowały środków chemicznych, aby zdrowo rosnąć.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: