Kwasek cytrynowy to niezwykle przydatny produkt, który kosztuje niecałe 2 zł, a sprawdzi się zarówno jako regulator kwasowości do potraw, jak również jako środek do zwalczania kamienia lub osadu na sztućcach i naczyniach. Kwasek cytrynowy to silny przeciwutleniacz, świetnie sprawdza się w preparatach czyszczących oraz działa przeciwbakteryjnie. Do czego możemy wykorzystać kwasek cytrynowy w naszej kuchni?
Kamienny osad na ściankach czajnika to problem, który najczęściej jest spowodowany twardą wodą. W celu pozbycia się kamienia z czajnika wystarczy, że do urządzenia wsypiemy dwie łyżeczki kwasku cytrynowego, zalejemy dwiema szklankami wody, a całość zagotujemy. Po 15 minutach należy jeszcze raz przepłukać wnętrze i czajnik powinien być czysty.
Kwasek cytrynowy sprawdzi się wzorcowo również przy usuwaniu uciążliwego osadu po kawie czy herbacie na kubkach, szklankach i łyżeczkach. Należy jedynie nasypać szczyptę kwasku na gąbkę, po czym dokładnie umyć wybrane naczynie, a brzydkie zacieki znikną w mgnieniu oka.
Do wyczyszczenia naszej mikrofalówki będziemy potrzebować trzech łyżeczek kwasku cytrynowego, szklanki wody oraz małej miseczki. Proszek rozpuszczony w wodzie przelewamy do naczynka, które jest przystosowane do współpracy z mikrofalą i wstawiamy na dwie minuty na dowolnym programie urządzenia. Po wyjęciu roztworu wystarczy jedynie wytrzeć wnętrze mikrofalówki suchą ściereczką.