Jak zrobić ocet jabłkowy? Znamy prosty i tani przepis. Potrzebne są tylko 3 składniki

Zastanawiasz się jak zrobić ocet jabłkowy? Posiada on wiele cennych właściwości i zastosowań dlatego jest popularnie wykorzystywany zarówno w kuchni jak i w trikach urodowych. Wyjaśnimy dziś jak przygotować go w prosty sposób samemu.

Ocet jabłkowy doceniany jest zarówno w kuchni jak i trikach urodowych. Pomaga on także w walce o upragnioną wagę. Nie musimy od razu sięgać po ten stojący na sklepowych pułkach. Bez problemu każdy z nas może przygotować samodzielnie w domu.

Zobacz wideo Szukasz domowych sposobów na mycie lodówki? Soda oczyszczona i ocet będą twoimi sprzymierzeńcami

Olga Bołądź Odważna stylizacja Olgi Bołądź zrobiła furorę! "Działasz na zmysły"

Ocet jabłkowy przepis. Wystarczą cztery składniki

Jeżeli w naszym domu marnuje się zbyt dużo jabłek lub resztek po nich, możemy samodzielnie przygotować ocet jabłkowy w domowych warunkach. Potrzebujemy jedynie:

  • 150 g obierek z niepryskanych jabłek lub całe jabłko
  • 50 g cukru trzcinowego lub miodu
  • 1 litr letniej wody

Przepis na domowy ocet jabłkowy:

  1. Do dużego słoja włóż obierki lub pokrojone jabłka (z usuniętymi nasionami)
  2. Całość zalej wodą wymieszaną z cukrem lub miodem. Ważne, aby jabłka czy obierki znajdowały się pod wodą. W tym celu można je obciążyć czystym i wyparzonym kamieniem.
  3. Na słój nałóż gazę lub ściereczkę i owiń go sznurkiem.
  4. Przez pierwsze dni mieszaj obierki.
  5. Po około 4–8 tygodniach fermentacja ustanie, a ocet stanie się kwaśny i klarowny.
  6. Przecedź go przez sito wyłożone gazą i rozlej do czystych butelek.

Ocet jabłkowy: właściwości jest wiele

Warto wiedzieć, że ocet jabłkowy jest doskonałym źródłem:

  • kwasów organicznych w tym kwasu octowego, jabłkowego, galusowego, kawowego, chlorogenowego enzymów,
  • pektyn,
  • aminokwasów,
  • bioflawonoidów,
  • żywych kultur bakterii i drożdży,
  • witamin A, E, K, B1, B2 i B12,
  • pierwiastków: potasu, wapnia, magnezu, chloru, sodu, siarki, selenu, miedzi, fluoru i krzemu,

Ocet jabłkowy na odchudzanie. Powinniśmy zwrócić uwagę na dwie substancje, które zawiera

Osoby chcące wspomóc swoją walkę ze zbędnymi kilogramami dwie substancje szczególnie powinny zainteresować dwie spośród wyżej wymienionych właściwości. Po pierwsze kwas octowy to główny składnik octu jabłkowego o działaniu antybakteryjnym i antyseptycznym. Pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi, obniżyć ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu. Uważa się również, że przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Natomiast pektyny jako błonnik rozpuszczalny ograniczają wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu. Regulują również ciśnienie krwi, poziom glukozy we krwi, wspomagają oczyszczanie organizmu z metali ciężkich, zapobiegają zaparciom. Wydłużając uczucie sytości po posiłku, wspomagają odchudzanie. Dlatego wiele osób stosuje ocet jabłkowy na odchudzanie.

Jak się pozbyć muszek owocówek? Jak pozbyć się muszek owocówek z domu? To proste! Produkty już masz

Jak pić ocet jabłkowy? Należy pamiętać o kilku zasadach

Aby wspomóc swoje odchudzanie, możemy pić cet jabłkowy. Nie należy pić go jednak bezpośrednio z butelki, gdyż ze względu na kwaśny odczyn może podrażnić żołądek i przełyk oraz uszkodzić szkliwo zębów. Najlepiej jedną bądź dwie łyżki stołowe płynu rozcieńczać w szklance wody. Pić powinniśmy go na czczo, a także przed obiadem i kolacją. Ocet jabłkowy można również dodawać do różnych potraw, np. sałatek, dressingów bądź koktajli.

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: