Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sól kuchenna to jedna z podstawowych przypraw w każdej kuchni. Używamy jej przede wszystkim po to, aby potrawy były smaczniejsze, jednak oprócz zastosowań kulinarnych, sól możemy wykorzystać również do sprzątania i mycia kuchennego wyposażenia.
Do wyczyszczenia i odświeżenia drewnianej deski do krojenia, będziemy potrzebować połówki cytryny oraz garści soli kuchennej. Efekt powinien być lepszy, kiedy z cytrusa wyciśniemy odrobinę soku, posypiemy solą, a następnie powolnymi i dokładnymi ruchami rozprowadzamy po desce kuchennej. Taki zabieg wyczyści przedmiot z zaschniętych resztek jedzenia oraz znacząco poprawi jego stan.
Osad na łyżeczkach powstający po kawie czy herbacie to bardzo irytujący problem, którego czasami ciężko się pozbyć. Papka stworzona z większej szczypty soli i kropli wody na pewno powinna pomóc. Wystarczy wytrzeć sztućce przy użyciu powstałej masy, a następnie dokładnie wypłukać. Łyżeczki będą prezentować się jak nowe.
Przypalone garnki to problem niejednej gospodyni domowej. O ich czyszczeniu powstało wiele mitów, jednak ten sposób jest jednym z najskuteczniejszych. Do przypalonego garnka należy wsypać kilka łyżek stołowych soli, zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia powstały roztwór należy zagotować, a na koniec dokładnie przepłukać garnek. Sposób idealnie sprawdzi się do czyszczenia garnków emaliowanych, jednak w przypadku aluminiowych także powinien zadziałać.