Świeży chleb przez 2 tygodnie? Wystarczy, że włożysz gałązkę warzywa do opakowania z pieczywem

Jak zachować świeżość nie tylko pieczywa, ale też bananów czy marchewki na dłużej? Okazuje się, że jest na to prosty sposób. Swoje sprawdzone triki na przechowywanie żywności zdradziła tiktokera Katya Mackle. Jej fani są zachwyceni. "Wow, uwielbiam te wskazówki".

Przechowywanie żywności szczególnie latem może być nie lada wyzwaniem. Jak uniknąć pleśni na chlebie czy szybko psujących się owoców? Swoimi niezawodnymi trikami postanowiła się podzielić na TikToku Katya Mackle. 

Zobacz wideo Przepis na chleb z masłem i kiwi według Magdy Beredy

Proste sposoby na przechowywanie chleba i innych produktów spożywczych 

Chcąc zachować świeżość pieczywa nawet do 2 tygodni i zapobiec jego pleśnieniu, wystarczy... gałązka selera naciowego włożona do opakowania z pieczywem. 

Nie są to jedyne triki, które dziewczyna zdradza w opublikowanym filmiku. Tiktokerka podpowiada, aby górną część bananów owinąć folią aluminiową, a marchewki czy szparagi trzymać w lodówce w pojemnikach z wodą (oczywiście często ją wymieniając). 

Katya myje też owoce w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, a po ich wyschnięciu, wkłada do pojemników wyłożonych papierem ręcznikowym. Sprawia to, że nie psują się one tak szybko. 

Komentujący podzielili się również swoimi poradami, jak przechowywać jedzenie 

Wiele osób w komentarzach wyraziło swój zachwyt i podziękowało tiktokerce za umieszczone w filmiku rady. Niektórzy pokusili się o zdradzenie swoich patentów na przechowywanie żywności: 

Chleb po prostu wkładam do zamrażarki. Może wytrzymać nawet miesiąc. Jak chcę zjeść kromkę, wyciągam ją dzień wcześniej i rozmrażam
Przechowuję chleb w lodówce. Pozostaje dobry przez tygodnie

Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i to dla Was cały czas piszemy na różne tematy. Nie oznacza to jednak, że Ukraina schodzi na dalszy plan. To cały czas bieżąca i bardzo istotna kwestia. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie tutaj: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: