Każdy z nas posiada w swojej kuchni proszek do pieczenia. Jest on bardzo popularny i chętnie używany do przygotowywania ciast, ale także przyrządzania innych pyszności. Mało kto jednak wie, że ma on dużo szersze możliwości zastosowania niż tylko to kuchenne. Przedstawimy dziś kilka najciekawszych propozycji z jego użyciem.
Głównym składnikiem proszku do pieczenia jest wodorowęglan sodu, czyli popularna soda oczyszczona. Wzbogacona się go także regulatorami kwasowości, których zadaniem jest niwelowanie gorzkawego posmaku sody. W związku z tym świetnie sprawdzi się on w porządkach domowych. Wystarczy wymieszać go w proporcjach 1:1 i wyczyścić taką mieszanką fugi. Papkę nałóż na zabrudzone fugi łazienkowe lub kuchenne i odczekaj 10 minut. Po tym czasie przeczyść je i zmyj wodą, a zobaczysz, że będą lśniły czystością.
Proszek do pieczenia sprawdza się także w zwalczaniu gąsienic i ślimaków żerujących w naszych warzywnych ogrodach. Wystarczy wysypać proszek do pieczenia na ziemi wokół roślin, uważając przy tym, aby nie obsypać łodyg i liści. W połączeniu z cukrem skutecznie zadziała także przeciwko mrówkom i karaluchom. Wystarczy rozsypać mieszankę w miejscu, gdzie pojawiły się insekty, a powinna skutecznie się z nimi rozprawić.
Twoje włosy nadmiernie się przetłuszczają? Wykorzystaj proszek do pieczenia. Można zastosować go w dwóch formach jako peeling czy płukanka. Wystarczy łyżeczkę proszku rozpuścić w szklance wody i rozprowadzić miksturę na naszej skórze głowy. Po około 15 minutach można już zmyć substancje, umyć włosy przy pomocy delikatnego szamponu i dokładnie spłukać włosy.