Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wszyscy znamy to doskonale. Brudny talerz z resztkami jedzenia wrzucony w pośpiechu pod bieżącą wodę, spadające z zabrudzonych naczyń fusy i tłuszcze – to wszystko sprawia, że nasz zlew codziennie narażony jest na zatkanie. W takich sytuacjach pierwszym co przychodzi nam do głowy, jest użycie chemicznych środków do udrożniania rur. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że takie preparaty mogą powodować oparzenia skóry i uszkodzenie oczu. Okazuje się, że odetkanie zlewu bez użycia niebezpiecznych substancji jest możliwe! Przedstawiamy domowe metody, które pomogą ci w walce z tą kłopotliwą sytuacją.
Czyszczenie zatkanego zlewu proszkiem do pieczenia, to sposób, który stosowały zarówno nasze mamy, jak i babcie. Nie dość, że jest banalnie prosty w wykonaniu, to dodatkowo wyjątkowo skuteczny i tani – w sklepie doceniamy go za niecałe 1 zł! Od czego należy zacząć? Wystarczy, że do odpływu wsypiesz całe opakowanie produktu i zalejesz je wrzącą wodą. Po odczekaniu 10 minut opłucz zlew letnią wodą. Gotowe! Taki zabieg pomoże ci skutecznie odetkać rury.
Ten domowy środek do udrożnienia zlewu naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy, że do zatkanego odpływu wsypiesz szklankę sody oczyszczonej, a następnie zalejesz szklanką octu. Mikstura od razu po połączeniu składników powinna zacząć się intensywnie pienić. Dlatego też otwór należy przykryć korkiem lub nawet talerzem. Wyraźne syczenie i bulgotanie, będzie oznaką poprawnego działania mieszanki. Po upływie godziny, zlew wystarczy spłukać letnią wodą.
Zastosowanie kwasku cytrynowego to jedna z najprostszych metod na odetkanie zlewu. Wystarczy, że w szklance z ciepłą wodą rozpuścisz dwie saszetki kwasku cytrynowego i dobrze wymieszasz. Pozostaw miksturę na 15 minut i następnie wlej do odpływu. Po 30 minutach wypłucz zlew dokładnie letnią wodą. Zabieg sprawi, że zalegające w rurach resztki nie będą dłużej problemem!