Chrzan jest bardzo popularną rośliną uprawną używaną w polskiej kuchni. Większość z nas zapewne używa go w formie startej do żurku lub barszczu białego. Swoje zastosowanie znalazł również w przetworach, czyli przy tworzeniu ogórków kiszonych czy np. buraczków z chrzanem. W związku z jego chętnym stosowaniem warto posiadać go w swoim ogrodzie.
Chrzan pospolity to bylina z rodziny kapustowatych, pospolicie występująca w całej Polsce. Możemy uprawiać ją w ogrodach, ale występuje też np. na łąkach czy nieużytkach. Jest powszechnie używany jako przyprawa i uchodzi za jedną z roślin o najsilniejszym, ostrym smaku. Co więcej, zyskała nawet miano leczniczej. Najważniejszym składnikiem jej korzenia jest sinigryna, która w czasie ścierania tworzy zotiocyjanian allilu i fenetylu. To związki o działaniu antynowotworowym. Ponadto znajdziemy w chrzanie także:
Jeżeli chcemy uzyskać nową sadzonkę chrzanu, powinniśmy zrobić to podczas zbioru korzeni tej rośliny jesienią. Od korzenia głównego oddzielamy te boczne o grubości około 1 cm i przycinamy je do długości 30 cm. W ten sposób uzyskać można do 3 nowych sadzonek. Warto zaznaczyć sobie górę i dół, aby nie pomylić ich przy sadzeniu. Następnie przez zimę trzymamy je w piwnicy w wilgotnym piasku i przechowujemy do połowy marca, kiedy to będzie można posadzić je na grządce.
Przed przystąpieniem do sadzenia sadzonek chrzanu powinniśmy wybrać dla nich odpowiednie miejsce. Powinno być ono półcienie, z optymalną dla uzyskania dobrego plonu jest glebą głęboko uprawioną, spulchnioną, zasobną w próchnicę, umiarkowanie wilgotną, o pH 5,5-6,5, piaszczysta lub piaszczysto-gliniasta.
Chrzan sadzimy do gruntu wiosną lub jesienią. Odcinki powinny mieć około 20-30 cm długości. W ziemi umieszczamy je ukośnie tak, aby dolna część znalazła się na głębokości kilkunastu centymetrów, a górna kilka centymetrów pod powierzchnią gruntu. Tak posadzony chrzan przysypujemy ziemią i ugniatamy. Chrzan warto sadzić w rzędach, a prawidłowa odległość pomiędzy nimi powinna wynosić 60 cm.