Ściereczki w kuchni- przydają się, kiedy mamy do czynienia z gorącymi potrawami, ale nie tylko. Łatwo się brudzą i z pozoru mogą się wydawać trudne do doprania. Wyjaśniamy, jak szybko je wyczyścić.
Na początek należy przygotować ściereczki do prania. W tym celu najlepiej umieścić je w wodzie z kostkami lodu. Zimna woda korzystnie wpłynie na ich późniejszy wygląd i pomoże usunąć nawet najgłębiej osadzony bród. Możesz trzymać je w wodzie kilka godzin, lub zostawić na noc.
Zarówno ściereczki, jak i ręczniki często tracą swoją miękkość. Stają się sztywne i szorstkie. Aby to zmienić, wyjmij ściereczki z lodowatej wody, dokładnie wyciśnij i włóż do... gorącej wody, w której umieścisz również detergenty. Możesz dodać również odrobiny wybielacza, jeśli ściereczki są jasne. Spryskaj plamy środkiem do usuwania zabrudzeń i pozostaw na kilka minut. Po około 15 minutach dokładnie powyzymaj wszystkie ściereczki przepłucz letnią wodą i wyczyść zlew.
Podobnie jak ręczniki, niewielkie ściereczki należy po wyjęciu z wody i wyciśnięciu, położyć na innym materiale i dokładnie "wklepać" w niego ścierkę, lub ręcznik. W ten sposób ostatecznie pozbędziemy się nadmiaru wody. Im więcej wody, tym ściereczki stają się cięższe, twardsze i wolniej schną. Delikatnie po wszystkim je wyprasuj, kładąc je na miękkim ręczniku. Gotowe!