Mole spożywcze nie zawsze oznaczają brud. Często są wynikiem nieodpowiedniego zabezpieczenia produktów lub po prostu zostały przyniesione do domu ze sklepu. Co jednak zrobić, gdy pojawią się w naszej kuchni? Działać jak najszybciej. Podpowiadamy, w jaki sposób.
Mole spożywcze to potoczna nazwa mklika mącznego i omacnicy spichrzanki. Swoim wyglądem przypominają one małą ćmę, mają bowiem brązowo-szare ubarwienie i około 1 cm długości. Jak rozpoznać, że pojawiły się w naszej kuchni? W szafkach kuchennych lub na opakowaniach produktów możemy zauważyć delikatną pajęczynę o brązowym zabarwieniu bądź też białe larwy. Z nich szybko wykluwają się fruwające mole, które mogą stać się prawdziwym utrapieniem.
Chcąc pozbyć się moli z kuchni, pomocny okaże się ocet. Jego zapach działa na nie odstraszająco. Należy zatem delikatnie namoczyć octem gąbkę i dokładnie przetrzeć szafki. Po około 30 minutach ponownie przecieramy je, ale już czystą szmatką. Aby zneutralizować intensywny zapach, możemy położyć w środku kawałek skórki z cytryny.
Wśród produktów, które będą przydatne w walce z molami spożywczymi, znajduje się również... liść laurowy. Można go położyć nie tylko w szafkach, ale także włożyć do opakowań z sypką żywnością. Bez obaw — przyprawa ta nie wpłynie na smak produktów.