Jak się pozbyć moli spożywczych? Jeden produkt wystarczy, aby zniknęły na dobre. Kosztuje tylko 4 zł

To przede wszystkim w suchych produktach tj. ryż czy kasza mole spożywcze pojawiają się najczęściej. Gdy tylko zauważymy je w kuchni, należy działać od razu, gdyż bardzo szybko się rozmnażają i mogą zanieczyścić pozostałe produkty. Jak się pozbyć moli spożywczych? Jest na to prosty sposób.

Mole spożywcze nie zawsze oznaczają brud. Często są wynikiem nieodpowiedniego zabezpieczenia produktów lub po prostu zostały przyniesione do domu ze sklepu. Co jednak zrobić, gdy pojawią się w naszej kuchni? Działać jak najszybciej. Podpowiadamy, w jaki sposób

Zobacz wideo Pająki, mrówki, mole... Sprawdź, jak domowymi sposobami pozbyć się insektów

Jak wyglądają mole spożywcze? Warto przeglądać szafki kuchenne 

Mole spożywcze to potoczna nazwa mklika mącznego i omacnicy spichrzanki. Swoim wyglądem przypominają one małą ćmę, mają bowiem brązowo-szare ubarwienie i około 1 cm długości. Jak rozpoznać, że pojawiły się w naszej kuchni? W szafkach kuchennych lub na opakowaniach produktów możemy zauważyć delikatną pajęczynę o brązowym zabarwieniu bądź też białe larwy. Z nich szybko wykluwają się fruwające mole, które mogą stać się prawdziwym utrapieniem. 

Jak się pozbyć moli spożywczych? Wystarczy, że przetrzesz powierzchnie w kuchni tym produktem 

Chcąc pozbyć się moli z kuchni, pomocny okaże się ocet. Jego zapach działa na nie odstraszająco. Należy zatem delikatnie namoczyć octem gąbkę i dokładnie przetrzeć szafki. Po około 30 minutach ponownie przecieramy je, ale już czystą szmatką. Aby zneutralizować intensywny zapach, możemy położyć w środku kawałek skórki z cytryny

Masz w kuchni mole spożywcze? Sposób, aby pozbyć się problemu, jest banalnie prosty

Wśród produktów, które będą przydatne w walce z molami spożywczymi, znajduje się również... liść laurowy. Można go położyć nie tylko w szafkach, ale także włożyć do opakowań z sypką żywnością. Bez obaw — przyprawa ta nie wpłynie na smak produktów. 

Więcej o: