Jak często podlewać pomidory? Zbyt mała ilość wody sprawi, że zbiory będą małe i niesmaczne

Warto wiedzieć, czym i jak często podlewać pomidory, gdyż może to mieć znaczący wpływ nie tylko na wielkość zbiorów, ale także ich smak. Zdradzamy najważniejsze wskazówki, o których powinien pamiętać każdy ogrodnik.

Chcąc cieszyć się pokaźnymi zbiorami, musimy zadbać o zdrowie i odpowiednią pielęgnację naszych krzaków. Nie chodzi tutaj o skomplikowane zabiegi, a o zwykłe czynności tj. podlewanie. Okazuje się, że wbrew to, czym i jak często podlewać pomidory, nie jest takie oczywiste. 

Zobacz wideo Ekologiczny oprysk na rośliny balkonowe

Jak często podlewać pomidory? Zależy, w jakim są okresie wzrostu 

W początkowym okresie tuż po zasadzeniu pomidorów nasze krzaki powinniśmy podlewać dwa razy w tygodniu dużą ilością wody. Musi ona dotrzeć w głąb ziemi, gdyż dzięki temu sadzonki lepiej się przyjmują, a korzenie mocniej rozrastają. Natomiast w okresie owocowania pomidory gruntowe podlewamy niewielką ilością wody co dwa dni. Sprawi to, że szybciej dojrzeją, zyskają wyrazisty kolor i będą bardziej soczyste. 

Jak często podlewać pomidory w tunelu foliowym? O tym musisz pamiętać

W przypadku uprawy pomidorów w tunelu foliowym musimy uwzględnić dodatkowo ciepło i wilgoć panujące wewnątrz. W związku z tym podlewanie przeprowadzamy w następujący sposób: 

  • najlepiej co 4-5 dni większą ilością wody — podczas upałów kontrolujemy wilgotność ziemi codziennie, 
  • wodę wylewamy bezpośrednio pod krzew — nie opryskujemy nią liści,
  • po podlaniu pomidorów wietrzymy tunel — nadmierna wilgotność i wysoka temperatura mogą sprzyjać rozwojowi chorób grzybowych. 

Czym podlewać pomidory? Wypróbuj nawóz z drożdży 

Drożdże zapewnią pomidorom dawkę witaminy E, B czy magnezu, wapniu i żelaza. Pobudzą zatem ich wzrost oraz zapobiegną powstaniu grzybów chorobotwórczych. Nawóz na bazie drożdży można przygotować na dwa sposoby: 

  1. Nawóz z drożdży sfermentowany - 100 g rozdrobnionych drożdży zasypujemy szklanką cukru i odstawiamy na 2 godziny. Później dodajemy 10 l cieplej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do sfermentowania na tydzień. Po tym czasie otrzymujemy gotowy nawóz do pomidorów. Należy go natomiast rozcieńczyć - 1 szklanka roztworu na 10 l wody.
  2. Nawóz z drożdży niesfermentowany — rozdrobnioną kostkę drożdży zalewamy 10 l ciepłej wody i odstawiamy na godzinę. Nawóz po tym czasie jest gotowy do użycia. 

Podlewamy nim pomidory nie częściej niż raz na dwa tygodnie. 

Więcej o: