Tulipany w ogrodach kwitną zaledwie przez kilkanaście dni w roku, najczęściej w marcu i kwietniu. By wiosną cieszyć się kwiatami, warto pamiętać o terminie ich zasadzenia. Sprawdź, kiedy i jak sadzić tulipany. Kilka porad pozwoli odpowiednio o nie zadbać.
By tulipany zaczęły kwitnąć wiosną, należy je zasadzić jesienią. Najlepszym miesiącem jest wrzesień lub październik. Termin dobierz tak, by zasadzić cebulki na ok. 6 tygodni przed pierwszymi przymrozkami. Sadzonki ze sklepu muszą znaleźć się w ziemi w ciągu tygodnia, dlatego nie wybieraj się na zakupy zbyt wcześnie. Dobrze przyjrzyj się cebulkom, wybierz takie, które nie mają na sobie śladów psucia czy gnicia. Zdrowa powinna mieć brązową skórkę, a na końcu zielony zarodek rozwijających się kwiatów.
Po wyborze i zakupie cebulek warto dobrać najlepsze miejsce dla kwiatów w ogrodzie. I nie chodzi tylko o kwestie estetyczne, lecz także odpowiednie nasłonecznienie i wilgotność gleby. Tulipany najlepiej czują się w słonecznym stanowisku, z glebą o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Podłoże nie powinno utrzymywać zbyt dużej wilgotności, bo może to prowadzić do gnicia cebulek.
Gdy już dobierzesz stanowisko, przejdź do przekopania ziemi. Wykop ziemię na głębokość ok. 15-20 centymetrów, na dno możesz wysypać warstwę żwiru, by uchronić roślinę przed atakiem gryzoni. Sadzonki umieszczaj końcówkami ku górze, w odległości ok. 10 centymetrów. Ostrożnie zasyp je ziemią, a następnie podlej. Uważaj jednak, by nie przelać sadzonek. Ze względu na porę sadzenia, cebulki podlewa się tylko raz, zaraz po umieszczeniu ich w ziemi. Choć bulwy są wytrzymałe, w okresie silnych mrozów możesz przykryć ziemię warstwą ściółki lub kory. Do wiosny kontroluj wilgotność gleby i to, czy cebulki nie zostały zaatakowane przez gryzonie i szkodniki.
Gdy kwiaty zakwitną, możesz je pozostawić w ziemi lub ściąć. Jeśli chcesz ponownie wykorzystać już posadzone cebulki, odetnij tylko kwitnąca część, pozostawiając resztę rośliny na kilka tygodni, dopóki liście nie zżółkną. Wtedy wykop całą roślinę i poczekaj, aż zwiędnie. Następnie owiń bulwę w papier lub gazetę i przechowuj w ciemnym, wilgotnym pomieszczeniu do jesieni