Sprawdzony sposób na mole spożywcze w kuchni? Pozbędziesz się ich na dobre za mniej niż 6 zł

Kto chociaż raz spotkał się z molami spożywczymi w kuchni, ten wie, że pozbycie się ich nie należy do najłatwiejszych. Często rozwiązania problematycznej sytuacji upatrujemy się w specjalistycznych środkach chemicznych, nie wiedząc, że doskonale sprawdzą się także naturalne, domowe sposoby!

Pomimo faktu, że mole spożywcze poprzez swój charakterystyczny wygląd są łatwe do rozpoznania - przypominają małe beżowo-szare ćmy - to główny problem wiąże się z dostrzeżeniem ich w odpowiednim czasie. Wytworzone przez nie pajęczyny lub larwy nierzadko znajdujemy w sypkich pokarmach jak m.in. kasza, mąka, czy też płatki. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z istnienia naturalnych, domowych sposobów, dzięki którym błyskawicznie pozbędziesz się moli ze swojej kuchni. Wyjątkowo pomocny okazuje się... ocet jabłkowy! 

Naturalny pułapka na mole spożywcze. To banalnie proste!

Do przygotowania domowej pułapki na mole spożywcze będziesz potrzebowała jedynie octu jabłkowego i kilku niewielkich miseczek. Każde z naczyń wypełnij octem i postaw w miejscach jak np. szafki i blaty, w których przetrzymujesz jedzenie. Wciąż zastanawiasz się jak działa przedstawiona pułapka? Zapach octu jabłkowego wyjątkowo szybko zwabia do siebie mole, a przyciągnięte wonią szkodniki od razu topią się w płynie. Ponadto sposób ten jest również wyjątkowo tani - ocet jabłkowy o pojemności 250ml dostaniemy w sklepach nawet za jedyne 5,9 zł! 

Jak uniknąć moli spożywczych w kuchni? O tych rzeczach musisz pamiętać! 

Chcąc uniknąć moli spożywczych w naszej kuchni, należy pamiętać przede wszystkim o regularnym sprzątaniu całego pomieszczenia. Larwy wspomnianych szkodników bardzo często zagnieżdżają się również za meblami kuchennymi. Za pomocą odkurzacza wyczyść szafki, a następnie umyj je ciepłą wodą z mydłem. Możesz zdecydować się na inny skuteczny sposób: gorącą wodę z octem w proporcjach 1:1 przelej do naczynia i wstaw do czyszczonej szafki. Gdy roztwór ostygnie wyjmij go i przetrzyj szafkę ściereczką z wodą. 

Pamiętaj również by zwrócić uwagę na stan żywności jeszcze przed zakupem jej w sklepie. Szczególną czujność zachowaj przy produktach ekologiczność - to właśnie one są najbardziej narażone na występowanie moli. Jeżeli podejrzewasz, że jakaś żywność z twojej kuchni została zainfekowana przez mole, bądź istnieje ryzyko dostania się do niej szkodników, koniecznie umieść ją w lodówce. 

Więcej o: