Okazuje się, że drożdże piekarskie przydają się nie tylko w kuchni. Można je wykorzystać również w ogrodzie, do oprysku lub nawożenia roślin. Dzięki nim dostarczymy im niezbędne do rozwoju składniki i uchronimy je przed atakami szkodników, takich jak mszyce. Drożdże sprawdzą się też w walce z chorobami grzybowymi. Sprawdź, jak wykonać oprysk i jak go stosować.
Prawdziwą zmorą ogrodników są nie tylko szkodniki, lecz także choroby atakujące rośliny. Zaraza ziemniaczana, szara pleśń czy mącznik są niemałym kłopotem. Niszczą nasze uprawy, dlatego dobrze jest się z nimi rozprawić jak najszybciej. Nie musisz od razu sięgać po środki chemiczne. Gdy zauważysz pierwsze objawy choroby lub szkodniki na roślinach, wykonaj oprysk.
Jak to działa? Drożdże osadzają się na liściach i łodygach, tworząc naturalną barierę przed grzybami i mikroorganizmami. Zabierają chorobotwórczym grzybom substancje odżywcze, przez co te nie mają szans na rozwój. Są jednak nieszkodliwe dla roślin i dodatkowo wzmacniają je i odżywiają. Najlepiej stosować oprysk zapobiegawczo.
Do przygotowania oprysku z drożdży potrzebujesz zaledwie trzech składników.
Po tym czasie wystarczy, że przelejesz płyn do spryskiwacza i dokładnie pokryjesz nim rośliny. Pamiętaj, by opryskać zarówno wierzchnią, jak i spodnią część liści. W okresie wegetacyjnym oprysk z drożdży wykonuj raz w tygodniu.
Drożdże możesz rozpuścić bezpośrednio w letniej wodzie. Wtedy pozostałe po oprysku resztki środka możesz wykorzystać do podlania roślin w ogrodzie.