Złe nawyki w kuchni. Sprawdź, czy nie popełniasz tych popularnych błędów

Nikt chyba nie ma wątpliwości, że dbanie o odpowiednią higienę w kuchni jest ważne. Często jednak zapominamy, że wytarcie brudu i kurzu może nie wystarczyć. Sprawdź, czy masz złe nawyki, podczas prac w kuchni i co robić, by zadbać o czystość.

Higiena i odpowiednie dbanie o czystość w kuchni są kluczowe dla naszego zdrowia. To tam przecież przygotowujemy posiłki i przechowujemy żywność. Złe nawyki w kuchni mogą z czasem prowadzić do zatruć pokarmowych. Z pomocą przychodzą porady eksperta. Sprawdź, co robisz źle i jak to zmienić.

Zobacz wideo Żółty osad na ubikacji

Złe nawyki w kuchni. Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów

Brian Sansoni, starszy wiceprezes American Cleaning Institute, na łamach Newsweek.com zdradził, jakie są najczęściej popełniane błędy w kuchni. Te złe nawyki mogą prowadzić do rozprzestrzeniania się szkodliwych bakterii i innych mikroorganizmów, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe. O jakie błędy chodzi?

Najpopularniejszym złym nawykiem w kuchni jest zbyt długie korzystanie z tej samej gąbki do mycia naczyń. Zdaniem Briana Sansoniego, niewymienianie jej regularnie to najgorsza rzecz, jaką możemy zrobić. Gąbka jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych rzeczy w kuchni i korzystanie z jednej przez kilka miesięcy nie jest rozsądne.

Katarzyna SkrzyneckaNowa sukienka Skrzyneckiej jest idealna nie tylko dla pań po 50.

Innym popularnym błędem jest korzystanie z jednego ręcznika kuchennego do różnych czynności. Wycieranie naczyń i blatów jedną ścierką prowadzi do rozprzestrzeniania się drobnoustrojów. Szczególnie gdy wymieniamy ręcznik dopiero wtedy, gdy jest mocno zabrudzony.

Ostatnim często popełnianym błędem jest mycie rąk i opłukiwanie naczyń samą wodą. Brian Sansoni zwraca uwagę, że to wcale nie oznacza, iż coś staje się czyste. Dlatego zawsze pamiętaj o myciu rąk mydłem, szczególnie po kontakcie z surowym mięsem. Nie zapominaj też o dokładnym myciu naczyń płynem, również o rączkach, uchwytach czy spodzie.

Dodaj ten produkt do wody i umyj podłogę. Niezawodny sposób na błyszczące panele bez smugDodaj go do wody i umyj podłogę. Niezawodny sposób na panele bez smug

O czym warto pamiętać, by kuchnia zawsze była czysta?

Co robić, by nie popełniać błędów i o czym warto pamiętać? Zastosuj się do tych kilku porad, a kuchnia zawsze będzie czysta.

  • Wymieniaj gąbkę co 6-8 tygodni, w zależności od tego, jak często z niej korzystasz. Co jakiś czas mocz ją w roztworze wody i octu lub chloru. To pozwoli pozbyć się bakterii i brzydkiego zapachu. Susz ją po każdym użyciu.
  • Ściereczkę lub ręcznik wymieniaj po każdym użyciu. Zawsze trzymaj przygotowany zapas.
  • Blaty i szafki sprzątaj regularnie i pilnuj, by były suche.
  • Usuwaj resztki jedzenia i okruszki z blatów, podłogi czy odpływu.
  • Pamiętaj o sprzątaniu zlewu. Spłukiwanie go po myciu naczyń nie wystarczy, by pozbyć się bakterii i innych drobnoustrojów.
  • Dezynfekuj deski do krojenia, szczególnie te, które wykorzystujesz do krojenia surowego mięsa czy ryb. 
Więcej o: