Higiena i odpowiednie dbanie o czystość w kuchni są kluczowe dla naszego zdrowia. To tam przecież przygotowujemy posiłki i przechowujemy żywność. Złe nawyki w kuchni mogą z czasem prowadzić do zatruć pokarmowych. Z pomocą przychodzą porady eksperta. Sprawdź, co robisz źle i jak to zmienić.
Brian Sansoni, starszy wiceprezes American Cleaning Institute, na łamach Newsweek.com zdradził, jakie są najczęściej popełniane błędy w kuchni. Te złe nawyki mogą prowadzić do rozprzestrzeniania się szkodliwych bakterii i innych mikroorganizmów, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe. O jakie błędy chodzi?
Najpopularniejszym złym nawykiem w kuchni jest zbyt długie korzystanie z tej samej gąbki do mycia naczyń. Zdaniem Briana Sansoniego, niewymienianie jej regularnie to najgorsza rzecz, jaką możemy zrobić. Gąbka jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych rzeczy w kuchni i korzystanie z jednej przez kilka miesięcy nie jest rozsądne.
Innym popularnym błędem jest korzystanie z jednego ręcznika kuchennego do różnych czynności. Wycieranie naczyń i blatów jedną ścierką prowadzi do rozprzestrzeniania się drobnoustrojów. Szczególnie gdy wymieniamy ręcznik dopiero wtedy, gdy jest mocno zabrudzony.
Ostatnim często popełnianym błędem jest mycie rąk i opłukiwanie naczyń samą wodą. Brian Sansoni zwraca uwagę, że to wcale nie oznacza, iż coś staje się czyste. Dlatego zawsze pamiętaj o myciu rąk mydłem, szczególnie po kontakcie z surowym mięsem. Nie zapominaj też o dokładnym myciu naczyń płynem, również o rączkach, uchwytach czy spodzie.
Co robić, by nie popełniać błędów i o czym warto pamiętać? Zastosuj się do tych kilku porad, a kuchnia zawsze będzie czysta.