Ryż pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i stanowi podstawę wyżywienia mieszkańców tamtejszych krajów. Ale można go wykorzystać nie tylko jako dodatek czy główny składnik dań. Okazuje się, że ryż ma też inne ciekawe zastosowania i przydaje się zarówno w kuchni, jak i… łazience. Sprawdź, na jakie sposoby możesz go użyć.
Pierwszą radą, jaką słyszą osoby, które zalały wodą swój telefon czy inny sprzęt elektroniczny, jest włożenie go do pojemnika z ryżem. Porada ta ma sens. Ryż bowiem doskonale rozprawia się z wilgocią, chłonąc nadmiar wody. Z tego powodu warto kilka ziarenek wrzucić do solniczki czy pojemników na przyprawy. Dzięki temu pozostaną sypkie i nie będą się zbrylać.
Ryż możesz też wykorzystać do wchłonięcia wilgoci z butów. Wsyp ziarenka do skarpetki lub pończochy, zawiąż i włóż do środka obuwia. Sposób ten sprawdzi się nie tylko zimą czy po ulewnych deszczach.
Surowy ryż chłonie nie tylko wilgoć, lecz także brzydkie zapachy. To dlatego warto trzymać torebkę w lodówce. Wciągnie ona nadmiar wody, która często osadza się na ściankach i zbiera na dnie urządzenia. Do tego pomoże pozbyć się nieprzyjemnych zapachów, jakie czasem powstają w lodówce.
Ryż wymieszany z kilkoma kroplami olejku eterycznego i wrzucony do pończochy czy starych rajstop świetnie sprawdzi się jako domowej roboty odświeżacz do szafy. Natomiast wsypany do słoika i przykryty gazą zadziała jak odświeżacz powietrza, np. w samochodzie czy w garderobie.
Ryż możesz też wykorzystać podczas czyszczenia wazonów czy butelek o wyjątkowo wąskich szyjkach. Wystarczy, że wsypiesz do środka garść ziarenek, dodasz niewielką ilość płynu do mycia naczyń i ciepłą wodę, a następnie zakryjesz otwór i zaczniesz energicznie potrząsać. W ten sposób możesz też wyczyścić pojemniki na żywność.