Liście laurowe to dobrze znana przyprawa, którą możemy znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Warto jednak podkreślić, że doskonale sprawdzą się one nie tylko podczas kulinarnych poczynań. Mało kto zdaje sobie sprawę z wyróżniających je właściwości zdrowotnych. Liście lauru m.in. wspomagają prawidłową pracę jelit oraz są zalecane dla osób zmagających się z chorobami wątroby.
Jednak czy kiedykolwiek słyszałaś o paleniu liści laurowych? Jeżeli nie, koniecznie musisz to zmienić! To banalnie proste rozwiązanie może okazać się zbawienne w skutkach! Nie tylko sprawi, że pozbędziesz się z kuchni nieprzyjemnego zapachu, lecz także wspomoże usunięcie wydzieliny zalegającej w górnych drogach oddechowych, a nawet poprawi nastrój i zmniejszy stres. Brzmi ciekawie, prawda?
Nieprzyjemny zapach w kuchni całkowicie odebrał ci przyjemność z czasu spędzanego w pomieszczeniu? Mamy na to sposób! Jedyne czego będziesz potrzebować to liście laurowe. Wystarczy, że w szklanej miseczce lub popielniczce podpalisz liść laurowy i następnie otworzysz okno. Zachowaj jednak przy tym absolutną ostrożność - liście szybko zajmują się płomieniem! Po wykonaniu tego krótkiego zabiegu odrzucająca woń w mgnieniu oka, zastąpiona zostania przez przyjemnych zapach palonego lauru.
Co więcej, woń palonych liści laurowych wspomaga produkcję endorfin i wprowadza w stan głębokiego spokoju i relaksu. Idealnie sprawdzi się więc na przyjemny wieczór, po ciężkim dniu w pracy.
Jeżeli należysz jednak do osób źle znoszących przebywanie w pokojach, w których coś palono lub mają obiekcję przed podpalaniem liści, nic straconego! Istnieją dwa alternatywne rozwiązania. Możesz np. zdecydować się na zagotowanie liści laurowych na małym ogniu, co wydobędzie z nich docelowy zapach oraz jednocześnie nawilży powietrze. Równie dobrym rozwiązaniem okazuje się także zakup gotowych olejków eterycznych i rozpalenie ich w kominku.