W badaniu NSF 2013 Germ Study, które odbyły się w 2013 roku, sprawdzono występowanie złośliwych i groźnych drobnoustrojów na urządzeniach kuchennych takich jak m.in. lodówki, blendery, sztuce. Z badań tych wynikało, iż najbardziej podatne na przyjmowanie zarazków były lodówki, a dokładniej szuflady na warzywa i owoce oraz szuflady na mięso. Aby więc nasze urządzenie było higienicznie czyste, należy odpowiednio dbać o jego wnętrze. Wiemy, jak zrobić to ekologicznie domowymi sposobami.
Lodówka ma stały kontakt z produktami spożywczymi, które następnie zjadamy. Aby zadbać o własne zdrowie, w pierwszej kolejności starajmy się wykonywać cotygodniowy pogląd jej wnętrza, aby pozbyć się wszelkich przeterminowanych produktów. Minimum raz na miesiąc natomiast powinniśmy dokładnie wymyć całe urządzenie. Najwygodniej jest wykonać to przed większymi zakupami gdy wewnątrz znajduje się mniej produktów.
Czyszczenie otworu odpływowego jest kolejnym ważnym elementem, który powinien być wykonywany regularnie. Jeśli nie będzie on szczelny, w lodówce zacznie zbierać się woda, a na dłuższą metę może to prowadzić do uszkodzenia sprzętu.
Lodówkę należy czyścić za pomocą naturalnych i delikatnych środków. Nigdy nie stosuj mocnych detergentów! Mają one zbyt intensywny zapach i mogą zaszkodzić całej rodzinie, jeśli dostaną się do żywności. Najlepszym domowym sposobem na czystą i pachnącą lodówkę jest ocet. Słynie on ze swoich właściwości odkażających, a więc sprawdzi się idealnie jako ekologiczny środek do mycia. Wystarczy rozcieńczyć go przed użyciem w proporcji 1:1 z wodą.
Jak wyczyścić lodówkę ekologicznymi sposobami krok po kroku? Oto instrukcja: