Myk - Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Dla miłośników ogórków małosolnych mamy absolutny hit! Ten trik sprawi, że przygotowanie ulubionej przekąski stanie się jeszcze prostsze. - Koniec z mozolnym układaniem ogórków w słoiku, koniec z robieniem zalewy i czekaniem nie wiadomo ile - zapewnia nasz Mykowy ekspert Tomek Pazdyk.

Polacy uwielbiają ogórki małosolne. Kiedy robi się cieplej, wyciągają słoiki, w warzywniakach kupują ogórki, robią zalewę i po kilku dniach cieszą się wyśmienitym smakiem tzw. małosolniaczków. Proces ten jednak bywa czasochłonny, czy można to jakoś przyspieszyć? Okazuje się, że tak. 

Myk - Jesteś odwodniony? Zrób sobie domowy izotonik!Myk - Jesteś odwodniony? Zrób sobie domowy izotonik!

Ogórki małosolne z torebki foliowej 

Zwykle ogórki małosolne przygotowujemy w słoikach lub glinianych naczyniach. Tym razem spróbujcie zrobić to w torebce foliowej. A jak to zrobić, pokaże wam nasz Mykowy ekspert Tomek. Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujecie:

  • foliowej torebki 
  • umytych dokładnie ogórków z odkrojonymi końcówkami 
  • czosnku
  • pokrojonego korzenia chrzanu 
  • koperku
  • liścia laurowy
  • łyżki soli.

Wszystkie składniki wkładamy do torebki foliowej. Dokładnie masujemy i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Później zostawiamy na kolejne 20 godzin w temperaturze pokojowej. 

Kiedy ogórki odleżą już swoje, zrozumiecie, jak bardzo nasz przepis zrewolucjonizuje wasze życie. 

- mówi Tomek.

Pięć sposobów na uciążliwe insekty. Jak pozbyć się mrówek, muszek czy komarów?Pięć sposobów na uciążliwe insekty. Jak pozbyć się mrówek, muszek czy komarów?

Nowe odcinki "Myk" w każdą sobotę o godz. 10 na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: