Polacy uwielbiają ogórki małosolne. Kiedy robi się cieplej, wyciągają słoiki, w warzywniakach kupują ogórki, robią zalewę i po kilku dniach cieszą się wyśmienitym smakiem tzw. małosolniaczków. Proces ten jednak bywa czasochłonny, czy można to jakoś przyspieszyć? Okazuje się, że tak.
Zwykle ogórki małosolne przygotowujemy w słoikach lub glinianych naczyniach. Tym razem spróbujcie zrobić to w torebce foliowej. A jak to zrobić, pokaże wam nasz Mykowy ekspert Tomek. Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujecie:
Wszystkie składniki wkładamy do torebki foliowej. Dokładnie masujemy i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Później zostawiamy na kolejne 20 godzin w temperaturze pokojowej.
Kiedy ogórki odleżą już swoje, zrozumiecie, jak bardzo nasz przepis zrewolucjonizuje wasze życie.
- mówi Tomek.
Nowe odcinki "Myk" w każdą sobotę o godz. 10 na stronie głównej Gazeta.pl