Muszki owocówki to wyjątkowo małe stworzenia o żółtawym zabarwieniu, z czerwonymi oczami. Te malutkie owady stanowią część rodziny much, która liczy sobie około 3 tysięcy gatunków. Spotkasz je wszędzie tam, gdzie jedzenie może gnić lub fermentować, czyli w każdym domu, restauracji czy sklepach spożywczych. Dorosłe muszki osiągają od 2 do 3 mm długości. Składają jaja w okolicach fermentujących i psujących się pokarmów. Jak temu zaradzić?
Muszki owocówki przyciągają dojrzałe, już gnijące lub zepsute owoce, lub potrawy oraz fermentowane produkty takie jak wino czy piwo. Ilość składanych przez nie jaj to nawet 500 sztuk, a cykl wykluwania się trwa zaledwie 24 godziny. Ich opanowanie jest więc wyjątkowo ciężkie do skontrolowania. Odetnij muszki owocówki od źródła pożywienia i bytowania i zastosuj poniższe kroki:
Muszki owocówki nie przepadają za niektórymi zapachami. Zalicza się do nich mięta oraz mentol. Trzymaj w kuchni paczkę tradycyjnych miętowych landrynek. Wysyp je do naczynia, a muszki owocówki nie będą się już zbliżały i szybko opuszczą twoje mieszkanie. Drugą opcją jest zainwestowanie w kilka doniczek z miętą. Ten sposób jest równie skuteczny.
Ile warte jest prowadzenie domu? Przeczytaj o naszej akcji i przelicz swój niewidzialny etat na pensję [KALKULATOR]