Umieść ziemniaki w zmywarce i podziwiaj efekt. Zaoszczędzisz swój czas i energie

Przygotowanie obiadu dla wieloosobowej rodziny bywa męczące. Jeszcze więcej czasu spędzimy w naszej kuchni gdy potrawy przyrządzić musimy na imprezę z większą ilością gości. Poznaj ten sprytny trik na ziemniaki i od dziś oszczędź czas i energie.

Jeżeli w naszym domu ma odbyć się impreza na większą ilość osób lub po prostu posiadasz wieloosobową rodzinę, ten lifehack ułatwi ci życie. Przygotowanie wielu posiłków stanie się dużo łatwiejsze a ty oszczędzisz czas i energie.

Zobacz wideo Pięć sposobów na uciążliwe insekty. Jak pozbyć się mrówek, muszek czy komarów?

Ziemniaki w zmywarce, czyli sprytny kuchenny lifehack

Dzięki zmywarce możemy zaoszczędzić czas na wiele sposobów. Umyje ona nie tylko nasze naczynia, ale także wiele innych przedmiotów. Jak się okazuje, w jej koszu możemy umieścić także ziemniaki! Dzięki temu kuchenna lifehackowi zaoszczędzimy cenny czas, podczas przygotowania posiłków a nasze ziemniaki będą czyste i gotowe do dalszej obróbki bez wysiłku.

Jak umyć ziemniaki w zmywarce? Instrukcja

W pierwszej kolejności przed uruchomieniem zmywarki z ziemniakami upewnij się, czy aby na pewno wewnątrz nie pozostaje wciąż tabletka, jej części lub inny detergent. Następnie:

  1. Umieścić brudne ziemniaki na górnym koszu pustej zmywarki (z ziemniaków nie powinien sypać się piach).
  2. Ustaw urządzenie na cykl płukania.
  3. Gdy cykl płukania się skończy, otwórz zmywarkę i wysuń koszyk. Ziemniaki gotowe są do dalszej obróbki.

Co jeszcze można zrobić w zmywarce? Szybko zapasteryzujesz przetwory

Jeżeli w naszym domu zostaje po posiłku wiele jedzenia, możemy sprytnie zapasteryzować je w zmywarce. Technikę tą można wykorzystać także przy przetworach. Instrukcja przygotowania:

  1. Dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy słoiki.
  2. Do środka nakładamy przetwory czy potrawy. Należy jednak pozostawić 2-3 cm wolnej przestrzeni od wieczka.
  3. Porządnie zakręcamy słoiki. Jeśli podczas nalewania pobrudziliśmy brzegi, należy je raz jeszcze wytrzeć. Dla pewności ranty naczyń i wnętrza pokrywek można przetrzeć wacikiem nasączonym spirytusem. Jeśli na ich powierzchni pozostanie warstwa tłuszczu czy zanieczyszczenie, wieczka mogą się rozszczelnić, a przetwory zepsuć.
  4. Słoiki wstawiamy do zmywarki dnem do góry. Urządzenie nastawiamy na program o najwyższej temperaturze. Zwykle to około 70 stopni Celsjusza. Oczywiście nie dodajemy żadnych detergentów do mycia.
  5. Włączamy zmywarkę.
  6. Po zakończeniu programu wyciągamy słoiki i ustawiamy je dnem do góry. Pozostawiamy tak na dobę. Po tym czasie ustawiamy je normalnie, sprawdzamy, czy wieczka są wklęsłe. Jeśli tak, pasteryzacja przebiegła pomyślnie.
  7. Tak zawekowane przetwory można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy.
Więcej o: