Jeżeli w naszym domu ma odbyć się impreza na większą ilość osób lub po prostu posiadasz wieloosobową rodzinę, ten lifehack ułatwi ci życie. Przygotowanie wielu posiłków stanie się dużo łatwiejsze a ty oszczędzisz czas i energie.
Zobacz wideo
Pięć sposobów na uciążliwe insekty. Jak pozbyć się mrówek, muszek czy komarów?
Ziemniaki w zmywarce, czyli sprytny kuchenny lifehack
Dzięki zmywarce możemy zaoszczędzić czas na wiele sposobów. Umyje ona nie tylko nasze naczynia, ale także wiele innych przedmiotów. Jak się okazuje, w jej koszu możemy umieścić także ziemniaki! Dzięki temu kuchenna lifehackowi zaoszczędzimy cenny czas, podczas przygotowania posiłków a nasze ziemniaki będą czyste i gotowe do dalszej obróbki bez wysiłku.
Jak umyć ziemniaki w zmywarce? Instrukcja
W pierwszej kolejności przed uruchomieniem zmywarki z ziemniakami upewnij się, czy aby na pewno wewnątrz nie pozostaje wciąż tabletka, jej części lub inny detergent. Następnie:
- Umieścić brudne ziemniaki na górnym koszu pustej zmywarki (z ziemniaków nie powinien sypać się piach).
- Ustaw urządzenie na cykl płukania.
- Gdy cykl płukania się skończy, otwórz zmywarkę i wysuń koszyk. Ziemniaki gotowe są do dalszej obróbki.
Co jeszcze można zrobić w zmywarce? Szybko zapasteryzujesz przetwory
Jeżeli w naszym domu zostaje po posiłku wiele jedzenia, możemy sprytnie zapasteryzować je w zmywarce. Technikę tą można wykorzystać także przy przetworach. Instrukcja przygotowania:
- Dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy słoiki.
- Do środka nakładamy przetwory czy potrawy. Należy jednak pozostawić 2-3 cm wolnej przestrzeni od wieczka.
- Porządnie zakręcamy słoiki. Jeśli podczas nalewania pobrudziliśmy brzegi, należy je raz jeszcze wytrzeć. Dla pewności ranty naczyń i wnętrza pokrywek można przetrzeć wacikiem nasączonym spirytusem. Jeśli na ich powierzchni pozostanie warstwa tłuszczu czy zanieczyszczenie, wieczka mogą się rozszczelnić, a przetwory zepsuć.
- Słoiki wstawiamy do zmywarki dnem do góry. Urządzenie nastawiamy na program o najwyższej temperaturze. Zwykle to około 70 stopni Celsjusza. Oczywiście nie dodajemy żadnych detergentów do mycia.
- Włączamy zmywarkę.
- Po zakończeniu programu wyciągamy słoiki i ustawiamy je dnem do góry. Pozostawiamy tak na dobę. Po tym czasie ustawiamy je normalnie, sprawdzamy, czy wieczka są wklęsłe. Jeśli tak, pasteryzacja przebiegła pomyślnie.
- Tak zawekowane przetwory można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy.