Znany ludzkości od co najmniej 5000 lat czosnek jest bardzo lubiany w kuchni polskiej i dodawany do wielu potraw. Bez problemu możemy wyhodować go w naszym ogrodzie i cieszyć się jego dużym zapasem. Kiedy i jak powinniśmy zrobić to jesienią? Dziś to wyjaśnimy.
Czosnek sadzony w naszym klimacie bez problemu znosi mróz i chłód, dlatego możemy sadzić go jesienią. Najlepszym terminem na to zadanie będzie późny wrzesień, październik lub początek listopada. Sadzonki umieszczone w ziemi w tym czasie zapewnią bardziej obfite plony niż te z czosnku sadzonego wiosną. Dodatkowo nasze główki będą gotowe do wyciągnięcia z ziemi dużo szybciej, bo już w lipcu.
Jeżeli chcesz w przyszłym roku cieszyć się okazałymi zbiorami czosnku, warto przygotować mu odpowiednie warunki rozwoju. Roślina ta potrzebuje podłoża o neutralnym pH lub próchniczego. Przed jego posadzeniem warto też zastosować przedplon. Najlepiej sprawdzą się kapusta, ogórki czy seler. Co jednak ważne nie uprawiaj czosnku zaraz po warzywach cebulowych ani ziemniakach, bo zbiory mogą być mniejsze.
Przygotowując się do sadzenia czosnku, zaopatrz się w duże lub średnie ząbki, najlepiej o różowo-fioletowych główkach. Do dalszej uprawy przeznaczamy wyłącznie te zdrowe, twarde i nieuszkodzone mechanicznie, bez śladów gnicia i żerowania szkodników czy porażenia chorobami. Zwróć uwagę na to, by każdy z ząbków miał też piętkę. Ziemię pod rozsadę przekop dość głęboko w rzędach oddalonych od siebie o ok. 20 centymetrów. Co istotne czosnek zimowy należy zakopać, dojść głęboko, na ok. 5-8 centymetrach. Dzięki temu roślina przetrwa mróz. Oto dokładna instrukcja: