Co zrobić z malin, gdy mamy ich dużo? Znamy na to szybki trik. Postaw na domowe i zdrowe przetwory

Wiele osób może zastanawiać się co zrobić z malin, gdy ma się ich zbyt dużo. Sezon bowiem jest aktualnie w pełni, a owoców na krzakach nie brakuje. Warto dlatego stworzyć z nich zdrowe i domowe przetwory. Dzięki temu trikowi zrobisz to szybko i bez wysiłku.

Jeden krzew malinowy może wydać kilkaset owoców w ciągu jednego sezonu, który trwa w zależności od odmiany nawet kilka miesięcy. Wszystkie maliny są jednak samopłodne, więc do wytworzenia owoców wystarczy jeden krzak. Poza ich walorami smakowymi powinniśmy docenić także bogaty skład. Znajdziemy tam bowiem witaminę C i E, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo. Aby skorzystać z nich także zimą, warto stworzyć z nadmiaru owoców przetwory. Wytłumaczymy, jak przygotować je w prosty sposób.

Zobacz wideo Zwalczają gorączkę, biegunkę i są pyszne! Trwa sezon na maliny

DodaDoda w odważnej sukience podgrzewa atmosferę. "Nie masz rywalek w Polsce"

Jak zrobić sok z malin? Zachowasz ich smak na zimę

Jeżeli posiadamy dużo owoców maliny, warto przygotować z niej sok. Oto tradycyjny przepis, do którego potrzebujesz 1 kg świeżo zebranych owoców i 350 g cukru:

  1. Maliny wsypujemy do garnka i posypujemy cukrem.
  2. Zalewamy całość połową szklanki wody.
  3. Gotujemy maliny, stale mieszając.
  4. Po krótkim czasie zmniejszamy ogień i rozgniatamy owoce łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków.
  5. Następnie zdejmujemy garnek z ognia.
  6. Na duże i gęste sitko wykładamy jałową gazą, na którą przelewamy wywar.
  7. Czekamy, aż cały sok spłynie.
  8. Wyciskamy resztę soku, zaciskając mocno gazę.
  9. Sok ponownie gotujemy i jeśli nie jest wystarczająco słodki, to dodajemy więcej cukru.
  10. Po zagotowaniu soku należy go rozlać do czystych butelek.

Na koniec warto dla pewności przeprowadzić proces pasteryzacji. 

Jak zrobić dżem z malin? To tradycyjna receptura

Kolejnym sprytnym sposobem na zachowanie smaku i wartości malin na zimę jest dżem. Oto tradycyjna receptura, na którą potrzebujesz:

  • 2 kg świeżo zebranych malin
  • 40-60 dag cukru

Przepis:

  1. 1 kilogram owoców maliny miażdżymy i zasypujemy cukrem.
  2. Odstawiamy je na kilka godzin a po 2-3 godzinach gotujemy masę na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć.
  3. Dokładamy pozostałe owoce.
  4. Dalej gotujemy całość, stale mieszając.
  5. Gdy kropla przeniesiona na zimny spodek krzepnie, dżem jest gotowy.
  6. Nakładamy go do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy słoiki wyparzonymi nakrętkami.

Jak pielęgnować surfinie na balkonie? Wykorzystaj ten trik! Będą obficie kwitnąć do późnej jesieniJak pielęgnować surfinie? Wykorzystaj sprytny trik! Będą obficie kwitnąć

Co zrobić z malin? Dżemy i soki szybko zapasteryzujesz w zmywarce

Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasze przetwory przetrwają do zimy, możemy je dodatkowo zapasteryzować w zmywarce:

  1. Słoiki wstawiamy do naszej zmywarki dnem do góry.
  2. Wybierzmy program o najwyższej temperaturze. Zwykle to około 70 stopni Celsjusza. 
  3. Oczywiście nie dodajemy żadnych detergentów do mycia, a następnie włączamy zmywarkę.
  4. Po zakończeniu programu wyciągamy słoiki i dżemy z malin i ustawiamy je dnem do góry.
  5. Pozostawiamy je tak na dobę.
  6. Po tym czasie ustawiamy je normalnie, sprawdzamy, czy wieczka są wklęsłe. Jeśli tak, pasteryzacja przebiegła pomyślnie.

Tak przygotowane przetwory z malin można przechowywać nawet miesięcy. Najlepiej odstawić je w chłodne i zacienione miejsce, czyli np. do piwnicy.

Więcej o: