Jak myć deskę do krojenia? Większość osób robi to źle! O tym musisz pamiętać

Jak myć deskę do krojenia? Większość osób odpowiedziałaby zapewne, że wystarczy jedynie płyn do mycia naczyń. W niektórych przypadkach może być to jednak za mało. Dowiedz się, jak czyścić deskę do krojenia, aby pozbyć się z niej nie tylko brudu, ale i bakterii.

Wśród przyborów kuchennych, z których korzystamy niemal codziennie, z pewnością znajdzie się deska do krojenia. Nie każdy pamięta jednak o jej nie tylko regularnym czyszczeniu, ale i dezynfekowaniu. W jaki sposób należy to zrobić? Jest to uzależnione od materiału, z jakiego została wykonana. 

Zobacz wideo Żółty osad na ubikacji

Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? Wiele osób popełnia przy tym błąd

Drewniane deski cieszą się dużą popularnością ze względu na swój efektowny wygląd. Przy ich czyszczeniu powinniśmy zachować szczególną ostrożność. Materiał ten nie powinien mieć często kontaktu z wodą. Kategorycznie należy unikać zatem zmywarki i długotrwałego namaczania. Do mycia drewnianej deski przyda się gąbka, płyn do mycia naczyń i minimalna ilość wody. Po wyczyszczeniu wycieramy ją do sucha. Nieprzyjemny zapach możemy natomiast zwalczyć, nacierając ją wcześniej połówką cytryny

Jak myć plastikową deskę do krojenia? Wystarczą dwa produkty 

Plastikowe deski poza regularnym myciem płynem do naczyń, powinniśmy przynajmniej raz w tygodniu, przemyć wodą utlenioną, a następnie zasypać sodą. Całość zostawiamy na 15 minut, a po tym czasie myjemy ją ciepłą wodą z płynem i wycieramy do sucha. 

Czym wyczyścić fugi szybko i skutecznie? Te domowe metody sprawią, że będą lśniły czystościąCzym wyczyścić fugi? Domowe sposoby, dzięki którym odzyskają swój blask

Jak myć deskę do krojenia wykonaną ze szkła? To banalnie proste 

Najłatwiejsza do utrzymania w czystości zdecydowanie jest deska szklanka. Nie dochodzi w jej przypadku do gromadzenia się resztek jedzenia bądź bakterii w szczelinach czy pochłaniania zapachów. Tutaj zatem płyn do mycia naczyń będzie wystarczającym rozwiązaniem. 

Więcej o: