Wśród przyborów kuchennych, z których korzystamy niemal codziennie, z pewnością znajdzie się deska do krojenia. Nie każdy pamięta jednak o jej nie tylko regularnym czyszczeniu, ale i dezynfekowaniu. W jaki sposób należy to zrobić? Jest to uzależnione od materiału, z jakiego została wykonana.
Drewniane deski cieszą się dużą popularnością ze względu na swój efektowny wygląd. Przy ich czyszczeniu powinniśmy zachować szczególną ostrożność. Materiał ten nie powinien mieć często kontaktu z wodą. Kategorycznie należy unikać zatem zmywarki i długotrwałego namaczania. Do mycia drewnianej deski przyda się gąbka, płyn do mycia naczyń i minimalna ilość wody. Po wyczyszczeniu wycieramy ją do sucha. Nieprzyjemny zapach możemy natomiast zwalczyć, nacierając ją wcześniej połówką cytryny.
Plastikowe deski poza regularnym myciem płynem do naczyń, powinniśmy przynajmniej raz w tygodniu, przemyć wodą utlenioną, a następnie zasypać sodą. Całość zostawiamy na 15 minut, a po tym czasie myjemy ją ciepłą wodą z płynem i wycieramy do sucha.
Najłatwiejsza do utrzymania w czystości zdecydowanie jest deska szklanka. Nie dochodzi w jej przypadku do gromadzenia się resztek jedzenia bądź bakterii w szczelinach czy pochłaniania zapachów. Tutaj zatem płyn do mycia naczyń będzie wystarczającym rozwiązaniem.