Walka z nadprogramowymi kilogramami nie należy do łatwych. Systematyczne ćwiczenia i odpowiednia dieta, choć dla niektórych brzmią banalnie, są jedynym i najlepszym rozwiązaniem, jeśli zależy nam na długotrwałych efektach. Jest jednak kilka sposobów, dzięki którym mogą być one widoczne trochę szybciej.
Woda z kuminem lub inaczej lemoniada jal-jeera to napój, który cieszy się dużą popularnością szczególnie w Indiach. Przyprawa jest niskokaloryczna, a więc stanowi świetny dodatek do warzyw, sałatek, ale też... wody. Jest bowiem bogata w magnez, fosfor, potas, witaminę A czy C. Wykazuje ponadto działanie moczopędne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Woda z kuminem przyspiesza metabolizm i poprawia wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład tłuszczy, glukozy i węglowodanów, zatem będzie doskonałym uzupełnieniem diety w przypadku osób borykających się z nadwagą.
Kumin to inaczej kmin rzymski, jednak ze względu na swoją nazwę jest często mylony z kminkiem. Nie są to natomiast te same przyprawy. Ziarenka kuminu są większe i podłużne, kminku zaś wygięte. Różnią się od siebie też zapachem. Kuminu jest zdecydowanie bardziej intensywny i ma nutę cytrusową.
Do przyrządzenia lemoniady jal-jeera będziemy potrzebować:
Ziarna kuminu prażymy przez chwilę na suchej patelni, a później ucieramy je w moździerzu. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego cukier oraz sól i rozcieramy całość. Do dzbanka dodajemy kumin, pieprz, imbir, miętę i całość zalewamy wodą. Następnie dodajemy sok z solą oraz cukrem i mieszamy.