Wsyp tę przyprawę do wody i pij raz dziennie. Prosty sposób na napój wspomagający spalanie tłuszczu

Próbujesz zrzucić zbędne kilogramy? Aktywność fizyczna i zbilansowana dieta to podstawa! Wiemy, jednak jak możesz ten proces wspomóc. Wystarczy, że wypijesz raz dziennie wodę z dodatkiem kilku przypraw. Napój nie tylko wspomaga odchudzanie, ale ma też wiele innych zdrowotnych właściwości.

Walka z nadprogramowymi kilogramami nie należy do łatwych. Systematyczne ćwiczenia i odpowiednia dieta, choć dla niektórych brzmią banalnie, są jedynym i najlepszym rozwiązaniem, jeśli zależy nam na długotrwałych efektach. Jest jednak kilka sposobów, dzięki którym mogą być one widoczne trochę szybciej. 

Kinga RusinKinga Rusin przekracza kolejne granice. "Podziwiamy za odwagę"

Zobacz wideo Małgorzata Socha na diecie? Zajada się boczkiem! Czym karmi dzieci?

Kumin na odchudzanie i nie tylko. Dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?

Woda z kuminem lub inaczej lemoniada jal-jeera to napój, który cieszy się dużą popularnością szczególnie w Indiach. Przyprawa jest niskokaloryczna, a więc stanowi świetny dodatek do warzyw, sałatek, ale też... wody. Jest bowiem bogata w magnez, fosfor, potas, witaminę A czy C. Wykazuje ponadto działanie moczopędne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Woda z kuminem przyspiesza metabolizm i poprawia wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład tłuszczy, glukozy i węglowodanów, zatem będzie doskonałym uzupełnieniem diety w przypadku osób borykających się z nadwagą

Kumin a kminek. Uważaj, aby nie pomylić przypraw 

Kumin to inaczej kmin rzymski, jednak ze względu na swoją nazwę jest często mylony z kminkiem. Nie są to natomiast te same przyprawy. Ziarenka kuminu są większe i podłużne, kminku zaś wygięte. Różnią się od siebie też zapachem. Kuminu jest zdecydowanie bardziej intensywny i ma nutę cytrusową.

Czy życie bez chleba jest możliwe? Co będzie, gdy przestaniesz go jeść?Czy życie bez chleba jest możliwe? Co będzie, gdy przestaniesz go jeść?

Napój spalający tłuszcz, czyli woda z kuminem. Jak ją przygotować? 

Do przyrządzenia lemoniady jal-jeera będziemy potrzebować:

  • 3 szklanki wody, 
  • łyżeczkę ziaren kminu rzymskiego, 
  • miętę, 
  • cytrynę lub limonkę, 
  • szczyptę soli, pieprzu i mielonego imbiru, 
  • łyżeczkę brązowego cukru. 

Ziarna kuminu prażymy przez chwilę na suchej patelni, a później ucieramy je w moździerzu. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego cukier oraz sól i rozcieramy całość. Do dzbanka dodajemy kumin, pieprz, imbir, miętę i całość zalewamy wodą. Następnie dodajemy sok z solą oraz cukrem i mieszamy. 

Więcej o: