Wrzuć do garnka i zagotuj. Skorupka z jajek odejdzie bez problemu

Jajko na twardo to ważny składnik wielu naszych dań. Wspaniale smakuje w sałatkach czy jako dodatek do kanapek. Zdarza się jednak, że jego obieranie jest zadaniem uciążliwym i mozolnym. Co zrobić, aby skorupka z jajek schodziła łatwo i bezproblemowo? Na szczęście, istnieje kilka łatwych trików.

Obieranie ugotowanych jajek to często wymaga od nas cierpliwości. Zdarza się, że skorupka zupełnie nie chce odchodzić. Najczęściej dotyczy to bardzo świeżych jajek, dlatego nie warto się denerwować, gdyż oznacza to, że spędziły one w sklepie wyjątkowo mało czasu. A dzięki kilku banalnym trikom, poradzicie sobie z nawet najbardziej uciążliwymi skorupkami.

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Skorupka z jajek — proste, domowe sposoby, jak się jej pozbyć

Jeśli chcemy, aby proces zdejmowania skorupki przeszedł szybko i bezproblemowo, możemy o to zadbać jeszcze w trakcie gotowania. Do wody, w której gotujemy jajko, możemy dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej. Po ugotowaniu zalewamy jajka zimną wodą i lekko obijamy o ścianki garnka, by skorupki popękały. Czekamy kilka minut i bierzemy się za obieranie. Skorupki powinny łatwo schodzić.

W podobny sposób działa dodanie do wody łyżeczki soli. Pamiętajmy jednak, że w tym przypadku, zanim weźmiemy się za gotowanie, jajka powinny przebywać w temperaturze pokojowej minimum godzinę.

Kolejnym prostym trikiem jest ugotowanie z jajkami kilku plasterków z cytryny. Po ich wyciągnięciu delikatnie uderzamy w skorupkę, która powinna pęknąć na dwie części i pięknie odejść od białka

Nie dodałaś nic do gotowania, a obieranie idzie opornie? Nic straconego

Jeśli nie dodaliśmy nic do gotowania, a po wyjęciu jajek ich obieranie jest wyjątkowo uciążliwe, możemy skorzystać z bardziej manualnego sposobu. Wkładamy jajko do szklanki, zalewamy zimną wodą, zakrywamy górę dłonią i energicznie potrząsamy. Warto robić to w miejscu, gdzie nie będzie przeszkadzała nam wylewająca się woda. Popękana skorupka powinna łatwo odejść od białka. 

Dlaczego warto wprowadzić jajka do swojej diety?

Jajka mają wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy A, D, E, K oraz te z grupy B, a w szczególności drogocenną B4, zwaną choliną. Korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu, wspomagają nasz nastrój, pracę mięśni oraz innych funkcji układu nerwowego. To jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie.

Więcej o: