Banany to jedna z najstarszych roślin hodowanych przez człowieka. Owoc występuje przede wszystkim w słonecznym klimacie, a jego uprawa nie jest zbyt wymagająca. Ciekawostką jest fakt, że banany można hodować także w Polsce, jednak zazwyczaj są to ich specjalne, mniejsze odmiany. Niezależnie od tego czy lubimy spożywać te owoce, warto poznać zastosowania ich skórek, które posiadają wiele substancji odżywczych czy bakteriobójczych.
Dzięki swoim specjalnym właściwościom skórki od banana znakomicie sprawdzą się do polerowania metalowych, srebrnych czy skórzanych powierzchni. Możemy wykorzystać je do nabłyszczenia skórzanych butów lub biżuterii. Oprócz tego skórki sprawdzą się także do polerowania i odświeżenia koloru domowych roślin.
Skórki od bananów są bogate w wiele składników odżywczych, takich jak wapń, potas fosfor czy kwas krzemowy, dlatego mogą stać się idealną alternatywą dla sklepowych nawozów ogrodowych. Wystarczy, że pozostałości po owocach osuszymy na słońcu lub na kilkadziesiąt minut, wewnętrzną stroną do góry umieścimy w piekarniku. Kiedy skórki staną się już kruche, możemy użyć ich jako odżywczej posypki, którą zastosujemy do nawożenia ogrodowej ziemi.
Jeśli jednak nie chcemy czekać na to, aż skórki zamienią się w posypkę, pokrojone pozostałości należy umieścić w glebie (np. podczas sadzenia roślin). Ich powolny rozkład sprawi, że będą stopniowo przekazywać swoje składniki odżywcze kwiatom czy owocom.
Ostatnią propozycją wykorzystania skórek od banana jest użycie ich w przypadku skaleczeń lub ukąszeń. Dobroczynne substancje i enzymy w ich składzie sprawią, że ból po ataku komara lub łagodnym przecięciu palca powinien być znacznie mniejszy. Wystarczy jedynie przyłożyć skórkę jej wewnętrzną stroną do rany lub przykleić ją plastrem na dłuższy czas.